2019 ”Bin och människor: Om bin och biskötare i religion revolution och evolution samt många andra bisaker”

Författare: Lotte Möller
Förlag: Norstedts

Fackmannajuryns motivering:
Vi har begåvats med en humanistisk och pedagogisk bok om varför våra trädgårdar, världen och vi som befolkar den behöver bina. Biskötare blir vi bara om vi lär oss att respektera bina. Kunskap om hur hittar du i denna vackra klokbok!
Följ bina under odlingsväxtåret och genom kulturhistorien. Det är en ynnest att få lära oss av gårdagen och flyga med bina in i framtiden. Följ bokens råd – ta hjälp av Lotte Möllers erfarenhet och be binas skyddshelgon Sankt Ambrosius om beskydd – så hjälps vi åt att göra en perenn miljöinsats för jordklotet!

Hedersomnämnande 2019

Uppslagsverket Nordens Flora
Bo Mossberg och Lennart Stenberg
Förlag: Bonnier Fakta

Fackmannajuryns motivering:
En modern botanisk uppslagsbok för både amatörer och yrkesfolk. Växterna är presenterade efter blomväxternas faktiska släktskapsförhållanden baserat på evolutionens gång inom växtvärlden, vilket är ett helt nytt grepp. Floran är lättläst och innehåller nu nära 3600 arter, underarter och varieteter av både vilda, odlade och förvildade växter. Illustrationerna är fortfarande utsökta.

Lennart Stenberg motar diplom Bokmässan 2019 och blir gratulerad av moderator Gunnel Carlsson. Fotograf: Dan Abelin

Lennart Stenberg motar diplom Bokmässan 2019 och blir gratulerad av moderator Gunnel Carlsson. Foto: Dan Abelin

Övriga nominerade 2019

Stadsodlingens historia: kålgårdar, kolonier & asfaltsblommor
Författare: Ulrika Flodin Furås
Votum Gullers Förlag

Filosofer, arkitekter, trädgårdsmästare, landskapsarkitekter och politiker har i många år arbetat hårt för att skapa bättre livsmiljö till stadsbor. Parker och gemensamma grönområden och odlingsmöjligheter ansågs vara en del i det samhällsbygge som skulle ge stadsborna bättre hälsa och möjlighet till rekreation.

Här får vi stadsodlingen historia, från vikingarnas korianderodlingar och romerska trädgårdar till de odlingslotter som för ett sekel sedan skulle ge trångbodda arbetare nyttigare mat och frisk luft.

Boken lyfter även fram det som sker idag och framledes: gemensamma odlingar, odlingar på ödetomter, gerillaodling, skogsträdgårdar m m.

Tanken som slår en när man läst boken är hur vårt behov av gröna ytor står i bjärt kontrast till de alltmer förtätade bostadsområden som byggs idag Man väljer bort grönskan i nya bostadsbestånd utifrån ekonomisk vinning, utan tanke på vårt gemensamma samhällsbygge.

Naturligtvis! Biologisk mångfald i din trädgård
Författare: Justine Lagache,
Utgiven av Naturskyddsföreningen
Producerad i samarbete med Bonnier Fakta

Naturligtvis – är inte bara en bok för oss med trädgårdsintresse, utan en bok som bör läsas av alla! På ett inspirerande och lättläst vis förmedlar författaren om vikten av den livsviktiga biologiska mångfalden i både stor och mindre skala. Bland annat om krympande grönområden i städerna och att växter på innegårdar och balkonger spelar roll. Om varför det är viktigt att bevara äldre träd och att vi inte bör städa våra trädgårdar så noggrant. Boken bjuder på praktiska råd om hur du kan öka den biologiska mångfalden kring dig, som både du och djuren kan dra nytta av.

Flera fingrar gröna: 36 växter att odla i din trädgård
Författare: Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Förlag: Bonnier Fakta

Den som alltid undrat hur man bäst går till väga för att odla quinoa i Sverige får svaret här. Utöver quinoan beskrivs tillvägagångsättet för att odla 35 olika ätbara grönsaker och växter. Allt från melon till kailaan eller sötpotatis. Beskrivningarna är tydliga och förutsätter inga förkunskaper. Kring varje växt ges även tips kring att skörda, förtära samt de vanligaste problemen som odlaren kan stöta på. Författarna delar generöst med sig av tankar och erfarenheter kring odlandet av varje växt, samt många nyttiga generella odlingskunskaper. Det här är en bok som väcker lusten att odla, både vanligt och ovanligt.

Stefans Lilla Svarta. Bokashi, biokol och bakterier
Författare: Stefan Sundström
Förlag: Leopard förlag

På sitt övertygande, engagerande sätt skriver Stefan Sundström hur vi hemmaodlare kan göra världen bättre genom att bokashikompostera, tillföra näringen till odlingsjorden och förbättra den med biokol. Hur bakterierna styr våra liv och hur vi mår bättre av att odla med dem i stället för att försöka motverka dem.

Boksidornas svärta i en vacker formgivning helt i samklang med text och uppfriskande trädgårdsnya bilder förstärker bokens innehåll. Genom sidor som färgade av biokol blir vi övertygade om att den lilla svarta alltid är rätt.

Hydroponisk odling. Köksträdgård utan jord
Författare: Niklas Hjelm
Förlag: Norstedts

För alla som vill odla utan jord/substrat. Författaren reder ut begrepp och ger inblick i olika vattenbaserade odlingssystem. Här finner du tekniska tips för att bygga egna system. Praktiska råd, baserad på författarens egna erfarenheter och gedigna kunskap om vad som fungerar och varför, hjälper dig i din egen odling. Lättläst och generöst illustrerad. En vattenodlares första bibel.

Luktärt av Cecilia Wingård
Förlag: Blomstersafari

Luktärten är en växt som för några år sedan förknippades med äldre tanter och ansågs dammigt otrendig. Men så kom Cecilia Wingård in på den svenska trädgårdsscenen. Hon odlade luktärtor, höll föredrag om luktärtor, sålde luktärtor. Allt med enorm kraft och entusiasm. Nu har hon också skrivit en bok om luktärtor. Och precis som allt annat Cecilia gjort är även denna bok välgjord, inspirerande och väcker en enorm lust att odla. Handfasta odlingsråd, intressanta historier och underbart vackra bilder. Cecilia skriver så medryckande att till och med en skäggig skogshuggare får lust att odla luktärtor. Boken luktärt är så rätt.

Vårt gröna Stockholm, Parker, parklekar, promenader och konst
Författare: Bengt Edlund
Förlag: Stockholmia

Det är med stor förväntan och nyfikenhet vi tar oss an Bengt Edlunds inbjudande skildring av Stockholms parker. Det är en parkhistorisk skildring med ett brett anslag som imponerar. Boken beskriver Stockholms parkers historia, från 1600-talet till idag. Spännande är att få följa fyra olika stadsträdgårdsmästare från 1869 fram till 1971.

Även organisationens utveckling fram till idag beskrivs. Störst utrymme ägnas en genomgång av parker, allmänna platser och friområden, stadsdel för stadsdel. Boken utgör ett viktigt kunskapsunderlag för yrkesverksamma, samtidigt som den är en ovärderlig guide för en intresserad allmänhet.

Träd i Malmö
Författare: Gunnar Ericson, Patrick Bellan, Camilla Anderson
Förlag: Kira förlag

Träd i Malmö är ett praktfullt verk över Malmös rikedom av träd och om stadens målmedvetna strävan för att förvalta och vårda detta bestånd. Boken gör en tydlig genomgång över vad man kan finna längs stadens alléer, parker och torg. Skildringarna varierar mellan generella beskrivningar till att se träden som unika individer. Den tillhörande kartguiden till stadens träd — och med förslag till trädpromenader — ger en ytterligare spännande dimension. En värdefull läsning för alltifrån den intresserade Malmöbon till den tillreste trädgårdsentusiasten.Träd i Malmö ger inspiration till vidare läsning och lust att ge sig ut med kartguiden i högsta hugg.

Naturnära trädgård
Författare: Anna-Lena Haraldsson
Förlag: GML-förlag

Boken ger inspiration och praktiska råd om hur man kan berika och utveckla naturtomten i riktning mot trädgård. Den utgår från en rad tänkbara miljöer och ger exempel på hur man med genomtänkta växtval och genom att väl utnyttja platsen kan få en trädgårdslund, blomsteräng eller ett stenparti att fint infogas i omgivningen.

En jordnära bok med saklig kunskap kring växter, skötsel och plantering. Texten är berättande, resonerande på ett trevligt och lättillgängligt sätt, register och källhänvisningar ett plus.

fler pristagare

2022 ”Handbok för en gammal trädgård”

Handbok för en gammal trädgård Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts Juryns motivering: Trädgårdsantikvarien André Strömqvists handbok leder oss på en lustfylld trädgårdspromenad genom historien. Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, [...]

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]