2020 ”Ormbunkar”
Författare: Anton Sundin
Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson
Form: Jojo Form
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
Fackmannajuryns motivering:
Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker och välgjord bok, som både informerar och inspirerar. Med generösa kapitel om biologi, odling och kulturhistoria målar den ett porträtt av ormbunken i stort, mer än den ger oss ingående sortbeskrivningar. Det är därför inte den slutgiltiga boken om ormbunkar, men kanske den som åter väcker 1800-talets ormbunksmani. Låt den ligga framme på ditt soffbord och smitta fler.
Hedersomnämnande 2020
Olmsted – mannen som skapade parker
Författare & foto: Dan Rosenholm
Förlag: Themis Förlag
Fackmannajuryns motivering:
Alla känner vi till Central Park i New York men mannen bakom parken, Frederick Law Olmsted, är långtifrån lika känd. Olmsted planerade och ritade parken, som en av världens första landskapsarkitekter, i samarbete med kollegan Calvert Vaux. Olmsted organiserade och ledde arbetet för parkens tillskapande.
Andra kända parker som bär hans signum är Emerald Necklace i Boston, Mount Royal i Montreal, Prospect Park i Brooklyn samt Riverside i Chicago. De kända nationalparker som Yosemite och Niagarafallen har han räddat till eftervärlden. Natur- och landskapsvård genomsyrar hela Olmsteds liv, tillsammans med en övertygelse om människors lika värde. Dan Rosenholms efterforskningar kring denne allkonstnär är en gripande och fascinerande läsning.
Övriga nominerade 2020
Trädgårdsdjur – Myllret och mångfalden som växterna älskar
Författare: Marie Dacke och Låtta Skogh
Förlag: Roos & Tegnér
Motivering:
Boken berättar om djuren i våra trädgårdar och hur vi kan förbättra deras livsmiljö – hur vi tillfredsställer deras olika behov av näring, vätska, boende och övervintring. I teori och praktik för trädgårdens alla djur, stora som små. Att värna dem är ett viktigt bidrag till den biologiska mångfalden och en förutsättning för vackra och friska trädgårdar. Boken är rikt illustrerad med vackra bilder, lättläst och passar även en yngre nyfiken läsare. Att anlägga en trädgård som styrs av djurens behov känns inspirerande och extra viktig i dagsläget.
Roshandboken: Allt om sorter, plantering och skötsel
Författare: David Carlson
Förlag: Roos & Tegnér
Motivering:
Vårdande vackert om blommornas drottning. Följ rosälskarens, författarens och tillika fotografens sju pedagogiska råd och du skapar ”ett härlighetens rike” enligt Linné. Att både kärleksfullt och praktiskt beskriva vägen fram till detta rike kräver såväl handlag som ett estetiskt sinne. I Rosboken finner du vägen till resultat, lär dig om odlingsvärda sorter och gamla klassiker. Gedigen litteraturförteckning och förslag till en sverigeresa i rosornas värld.
Underbara kålrötter
Författare: Kålrotsakademien
Förlag: Isaberg förlag
Motivering:
Tio författare har på Kålrotsakademiens uppdrag grävt i kålrotens historia – denna svenska spontankorsning av rova och kål som spreds i världen och kom att kallas Swede eller Rutabaga. Läs om odling, test av 50 kålrotssorter som odlas i Sverige, och recept från många länder i denna innehållsrika bok. Det handlar om våra förfäders mat- och odlingshistoria, men även kul kålrotskuriosa. Det är en vackert illustrerad bok och en charmig hyllning till människors erfarenhet av kålroten. Kålrotsakademien har dokumenterat värdefull kunskap med fokus på ”framtida matupplevelser” och vi hoppas på kålrotens comeback i både grönsaksland och på menyn!
Våra trädgårdsbär, hälsosam vardagslyx från egen trädgård
Författare: Leif Blomqvist
Förlag: Eget förlag
Motivering:
Den här boken är en fantastisk källa till kunskap om att odla bär i trädgården. Med författarens gedigna yrkeserfarenhet guidas läsaren tryggt bland många olika typer av ätbara bär. Allt från traditionellt vanliga bär i trädgården som jordgubbar, hallon och vinbär, till mer ovanliga trädgårdsbär som lingon och tranbär, och de av mer exotiska som vindruva och minikiwi. För varje typ av bär finns en odlingsbeskrivning som tar upp det som är viktigt för att verkligen lyckas med skörden. Dessutom ges exempel på sorter som fungerar väl i nordiskt klimat och en liten bakgrund kring växternas historia och användning.
Arts and Crafts för din trädgård
Författare: Rebecca Malmsköld
Förlag: Hortensis Förlag och Trädgård
Motivering:
Med utgångspunkt i Arts and Crafts-rörelsen inspirerar denna vackra bok med idéer till den egna trädgården. Författarna väver samman förgrundspersoner och kända trädgårdar med tankar kring arbetet i sin trädgård. De visar hur drömmen om trädgården inte bara behöver vara en dröm, utan kan bli verklighet. Vardagen är ett centralt begrepp inom Arts and Crafts-rörelsen och det gäller inte minst för trädgården. Gestaltningsidéer och förslag på växter blandas med handfasta tips och inspirationsbilder. Även om man inte delar förutsättningarna och ambitionerna är boken utmärkt läsning för att drömma sig bort en stund.
Frö. På jakt efter framtidens mat
Författare: Anna Liljemalm
Foto: Erik Abel
Förlag: Natur & Kultur
Motivering:
En bok om vår självförsörjningsgrad och framtidens mat med utgångspunkt i fröet, både som frö och grodden till framtida odlingar. Det handlar om växtförädling, engagerat och med ordentlig research och gedigen källförteckning.
Här tas vi med på en resa världen över: från bevarandet av utsäde av äldre
sorter hos fröbytarföreningen Sesam, till exempel på hur avancerad växtförädlingsteknik av grödor som ris, vete och majs mättar jordens befolkning.
Det är inte enbart en trädgårdsbok utan även en snygg reportagebok, relevant med utmärkt kvalitet på bilder och layout – det känns som att hålla en stor fröpåse i handen, full av förväntningar.
Odla för insekter
Författare: Liselotte Roll
Förlag: Polaris förlag
Motivering:
Vi kan alla plantera, odla och erbjuda trädgårdar och växtmiljöer för en ökad biologisk mångfald. Läs och bli inspirerad om hur du kan hjälpa våra livsviktiga trädgårdsvänner: insekterna. Vill du lära dig att skapa möjligheter för naturens bästa, får du i denna bok konkreta tips som ger trädgårdens färg, form och dofter nya perspektiv. En snygg bok för nybörjare och mer erfarna odlare. Boken belyser situationens allvar med enkel kunskap, god uppmuntran och växtförslag för hela trädgårdsåret. Låt oss börja här och lära nytt, både naturen och framtiden behöver trädgårdsodlarnas hjälp.
Ranbo Trädgård. Småskalig agroekologisk grönsaksodling – för en hållbar framtid
Författare: Julia Karmhag med familj & vänner
Förlag: Bokförlaget K&R
Motivering:
Följ med på en kunskapsresa med Julia Karmhag som bestämt sig att göra något åt klimatångesten, genom att söka kunskap, utöva praktik och dela sina erfarenheter. Läs om hur hennes familj med vänner ställde om livet för att bidra till en hållbar framtid. Julia Karmhag lär oss om världens kritiska tillstånd, grunderna i agroekologi och vad som praktiskt behöver göras. Ett odlingsårs vedermödor och framgångar skildras med underfundiga reflektioner i text och bild. En bok som inspirerar alla läsare om att det möjligt att vända utvecklingen och att vi alla kan bidra. Kan Julia, så kan vi!
Skötsel av historiska trädgårdar: Klippta lövbärande häckar. Granhäckar. Gräsmattor. Grusgångar (4 st häften)
Författare: Daniel Lundberg, Klara Holmqvist, Hans Nilsson,
Maria Nyman-Nilsson, Joakim Seiler, Sara Utter, Tina Westerlund
Förlag: Riksantikvarieämbetet
Motivering:
Historiska trädgårdar har blivit en värdefull del av kulturarvet och uppskattade besöksmål. Hur anläggningarna sköts och utvecklas har stor betydelse för de kulturhistoriska värdena. Dessa fyra häftena lyfter på ett förtjänstfullt och tillgängligt sätt frågan kring skötseln och materialens roll i en historisk trädgård, och även betydelsen av att göra medvetna val.
Olika tekniker och redskap presenteras för att anlägga, vårda och förnya häckar, gräsytor och grusgångar. Målgruppen är främst trädgårdsmästare, antikvarier och förvaltare, men innehållet kan säkert intressera en långt bredare och kulturhistorisk nyfiken läsekrets.
fler pristagare
2023 ”Trädgårdar: Genom årstider och ett förändrat klimat”
Trädgårdar: Genom årstider och ett förändrat klimat Författare: Ulf Nordfjell Foto: Jason Ingram Förlag: Norstedts Fackmanajuryn motivering: Ulf Nordfjells ”Trädgårdar – genom årstider och ett förändrat klimat” tar mästaren med oss i tillblivelsen av tio [...]
2022 ”Handbok för en gammal trädgård”
Handbok för en gammal trädgård Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts Juryns motivering: Trädgårdsantikvarien André Strömqvists handbok leder oss på en lustfylld trädgårdspromenad genom historien. Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, [...]
2021 ”Virginia Woolfs trädgård: historien om trädgården vid Monk’s House”
Författare: Caroline Zoob Översättare: Per Lennart Månsson Förlag: Westander Förlag Fackmannajuryns motivering: Virginia och Leonard Woolf söker i början av 1900-talet en tillflyktsort för att skriva och njuta av landsbygdens lugn. De hittar Monk’s House [...]
2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”
Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]
2020 ”Ormbunkar”
Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en [...]