2022 ”Handbok för en gammal trädgård”

Handbok för en gammal trädgård
Författare: André Strömqvist
Förlag: Norstedts

Juryns motivering:
Trädgårdsantikvarien André Strömqvists handbok leder oss på en lustfylld trädgårdspromenad genom historien. Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, metoder, växter och för människorna som gått före oss längs trädgårdsgången. Kunskap, inspiration, kloka råd och tips delas med trädgårdsintresserade läsare för att vi ska kunna bevara eller återskapa odlingens historiska miljöer. När läsaren, oberoende av förkunskap och ambitionsnivå slår ihop boken, har ett trolleri skett. Vi har alla växt några centimeter av värdefull historisk vetskap.

Tre hedersomnämnande:

Persilja och gräslök knippas – Karl Alarik Grönholm, finlandssvensk trädgårdsmästare i början av 1900-talet
Författare: Anders Leonard Baarman
Illustrationer: Kristin Lidström

Förlag: Appell

Juryns motivering:
Från vaxduksböcker till praktverk är en beskrivning av trädgårdsmästaren Karl Alarik Grönholms bildningsresa och den finländska utbildningens framväxt i början av 1900-talet. Boken om honom är ett perennt och personligt djupgående tidsdokument, där Anders Leonard Baarman är vår kartläsare på resan från den finlandssvenska skärgården via tyska plantskolor till chefsuppdrag vid Gardasjön och till hans tragiska öde i Finland. Det är en ynnest att få resa med Grönholm och ha Baarman som grävande reseledare. Utformningen och illustrationerna, käll- och litteraturförteckningen och de utförliga bildkällorna fulländar bokens såväl pedagogiska som konstnärliga anslag.

Rosarvet i Nationella genbanken
Författare: Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin
Förlag: SLU / Nationella Genbanken

Juryns motivering:
Med outtröttlig energi och entusiasm har Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin sammanställt den kunskap om rosor som finns i den Nationella genbanken vid SLU Alnarp. År 2004–2010 pågick den landsomfattande inventeringen Rosuppropet för att samla information om äldre rosor i Sverige. De mest odlingsvärda valdes ut för att bevaras i den Nationella genbanken. Boken presenterar 274 rosor ur ett tvärvetenskapligt perspektiv, med beskrivningar av sort och grupp, varvat med historier om odlarna. En rosbibel över den svenska roskulturen och ett måste för den rosintresserade.

Lillie Landgren & Torshälls trädgårdsskola
Författare: Boel Tengnér
Eget förlag

Juryns motivering:
Lillie Landgren & Torshälls trädgårdsskola är resultatet av en fascinerande och djupdykande forskningsinsats av Boel Tengnér. Boken berättar historien om en kvinnlig entreprenör som startar och driver Torshälls trädgårdsskola med en engelsk trädgårdsutbildning i bagaget. Torshälls trädgårdsskola drevs 1905-1945 som en del av en viktig rörelse för att öka kunskapen om förädling, produktion, matlagning, konservering och försäljning. Lillie Landgren spred sina lärdomar i både artiklar och en mycket pedagogisk bok om trädgårdsodling. Tack vare Boel Tengnér är nu Landgrens arbete en del av svensk trädgårdshistoria.

Övriga nominerade 2022

Min skogsträdgård – silande ljus och vandrande skugga
Författare: Marika Delin
Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
För den som vill skapa en trädgård utifrån en plats naturliga miljö och topografi ger Marika Delins trädgårdsbok mycket inspiration. Den riktar sig till både amatörer och yrkesutövare inom trädgård. Läsaren bjuds in till en personlig berättelse och får följa samspelet mellan makarna Delin-Forsberg i arbetet kring hus, ateljé och trädgård – idéerna växer fram längs bokens kapitel. Min skogsträdgård innehåller många säkra kort när det kommer till färg och form och generöst med information om material- och växtval. Boken är också vilsamt vacker – både bilder och berättelse.

Odla grönsaker inne – från frö till skörd
Författare: Bella Linde Foto: Lena Granefelt
Förlag: LL-förlaget

Motivering:
Odling i liten skala i ett fönster kan alla lockas av; att njuta av det gröna som smaksättare på osten på en smörgås. Alla kan inspireras av Bella Lindes bok, men här är målgruppen personer med lässvårigheter, funktionsvariationer och vuxna som håller på att lära sig svenska. Resultatet är en lättläst och inspirerande bok, där vackra bilder samspelar med enkel och tydlig text för just dessa målgrupper. Lärare som tittat på den är entusiastiska: ”Bra uppställningar med tydliga bra bilder. Kommer att bli jättebra för elever med svenska som andraspråk.”

Skydda trädgården från skadedjur & ogräs – naturliga metoder mot rådjur, sniglar, kirskål och andra objudna gäster
Författare: Susanna Rosén
Förlag: Semic

Motivering:
Gamla och nya metoder om hur man skyddar växterna tas upp i Susanna Roséns bok. Hon tipsar om hur man samexisterar med de objudna gästerna utan att odlarmödan går till spillo. Med lite planering och list klarar man mycket. Lär känna din fiende och dra nytta av dina kunskaper! Avsnitt om skade- och nyttodjur, om missförstådda medhjälpare i trädgården och om ogräs att värna alternativt bekämpa plus om invasiva arter. En bra och aktuell bok om biologisk mångfald i nätt format.

Perenner – inspiration, skötsel, lexikon
Författare: Marie Hansson. Foto: Björn Hansson
Förlag: Babel

Motivering:
En klassiker i ny tappning. Den femte reviderade och utökade upplagan av en bok som många har i hyllan därhemma, vare sig man är allmänt trädgårdsintresserad eller proffs inom området. Denna upplaga djupdyker i de senaste årens intresse för design utifrån biologisk mångfald och hämtar inspiration från miljöer som ängsmark och prärie. Bokens huvuddel, den genuina uppslagsdelen, är nu innehållsrikare och har till stora delar ett nytt bildmaterial. I Marie & Björn Hanssons bok kan många både hämta inspiration och slå upp växter i. En bok att rekommendera till andra.

Mästarnas köksträdgårdar
Författare: Bella Linde. Foto: Lena Granefelt
Förlag: Arena

Motivering:
Följ med in i tio trädgårdsmästares köksträdgårdar! Alla trädgårdarna är helt olika då trädgårdsmästarna har olika bakgrund, utbildning och erfarenheter. De har valt olika strategier och metoder, exempelvis täckodling, ”no dig” eller växelbruk. Glädjen till odling, naturen och att kunna producera egen mat har de alla gemensamt. Bella Lindes bok har mycket vackra fotografier av Lena Granefelt, omfattande växtförteckningar och massor med odlingstips. Trots att det är ett smalt ämne är boken intressant och läsvärd då trädgårdsmästarna valt så olika metoder för sin odling.

Ulla Molin – konsten att skapa den tidlösa trädgården
Författare: Liselotte Fritz. Foto: Gabriella Dahlman
Förlag: Arena

Motivering:
Ulla Molin brann för bättre bostäder, vackrare inredning och trädgårdar i samklang med bostaden. Med engagemang och nytänkande lyckades hon skapa sig en plats på en arena där kvinnor inte var självklara och hon blev en stilbildare inom svensk trädgårdskonst.
I Liselotte Fritz bok om henne välkomnas läsaren in i trädgårdar som Ulla skapat åt kunder och vänner, och får en inblick i hur det är leva i hennes verk. Trädgårdprofiler beskriver hur Ullas tankar fortsätter att inspirera i dag och läsare bjuds in på besök till trädgården på Tallgatan i Höganäs, den egna privata trädgården som blev ett byggnadsminne.

Nötodlarens handbok
Författare: Philipp Weiss
Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård

Motivering:
En bibel för dig som är frälst på nötodling – eller funderar på att bli. Med mångårig erfarenhet av skogsträdgårdsodling och odling av det som vi äter, delar Philipp Weiss med sig av sin kunskap om nötträd. En kunskap byggd på omfattande litteraturstudier, otaliga studiebesök i hela norra Europa och egna erfarenheter. Nötodlarens handbok är pedagogiskt disponerad med utförliga odlings- och skötselråd. Boken tar upp många olika arter och namnsorter som är odlingsvärda. Det väcker nyfikenhet och odlingslust. Här ryms intressanta recept, många äldre som fallit i glömska, men värda att återuppväckas för en långsiktig och hållbar matproduktion.

Bokserien Odla till försäljning
Författare: Jonas Ringqvist, Ylva Lundin, Sanna Mattsson
Förlag: Bossgården

Motivering:
Med ett lättsamt språk tar de tre böckerna Odla till försäljning läsaren igenom en stor mängd grundläggande odlingsfakta och bjuder generöst på erfarenheter och knep för en förenklad odlarvardag. Det är skolböcker som fyller sitt pedagogiska syfte genom att ledigt balansera mellan torr odlingsprecision och uppsluppen uppmuntran till avsteg från densamma. Alla som vill starta småbruk eller bli bättre på självförsörjning – vildhjärnor eller receptföljare – har i Odla till försäljning en trygg och trevlig mentor.

Världens viktigaste trädgård – till naturens försvar
Författare: Mariette Glodeck
Förlag: Ordfront

Motivering:
För författaren Mariette Glodeck blev ett möte med en geting på balkongen ett stort uppvaknande. Det var där och då hennes naturintresse tändes. Världens viktigaste trädgård är en tänkvärd och personlig bok, där läsaren får följa hennes tankar över varför vi kämpar mot naturen i stället för att lära av den. Biologisk mångfald är en förutsättning för att naturen ska fungera. Våra trädgårdar har en stor potential att var viktiga ekosystem om vi låter dem bli det. Världens viktigaste trädgård ger bra och konkreta tips på just det. Bokens fotografier utmärker sig och lyfter det viktiga budskapet.

fler pristagare

2022 ”Handbok för en gammal trädgård”

Handbok för en gammal trädgård Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts Juryns motivering: Trädgårdsantikvarien André Strömqvists handbok leder oss på en lustfylld trädgårdspromenad genom historien. Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, [...]

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]