2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten
Fotograf: Eva Lie
Förlag: Bonnier Fakta

Fackmanjuryns motivering:
Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning ger resultat på lång sikt med rätt kunskap och åtgärd. Bokens upplägg i olika kapitel är pedagogisk med instruktiva bilder om hur och varför man ska beskära, och visar även hur resultatet blir kommande säsong. Den innehåller även många bra trädgårdstips genom att guida till rätt plats för rätt växt. Den höga kvaliteten på boken ger den en långt liv, både som uppslagsverk och som inspirationskälla. En pedagogisk vägledning både för proffs och växtintresserade amatörer.

 

Hedersomnämnande 2021

Svensk trädgårdshistoria – Förhistoria och medeltid
Författare: Anna Andréasson Sjögren, Jens Heimdahl, Matti Wiking Leino
Förlag: Kungl. Vitterhetsakademien

Motivering:
En nätt historiebok som ger oss 6000 år av den svenska trädgårdsodlingens historia och vår kulturhistoria. Välkommen på en spännande resa där myter avlivas och nya fakta avslöjas. Här speglas trender och influenser under årtusendenas lopp i både slott och koja tillsammans med vackra fotografier och illustrationer. Efter en sammanfattning av 5500 år av förhistoria, leds vi genom medeltidens trädgårdar för att sedan guidas genom kulturväxternas historia fram till 1800-talet. För den som vill läsa mer finns rikligt med noter och referenser likväl som växtregister. Boken avslutas lovande med en riktig cliffhanger om nästa volym: Svensk trädgårdshistoria – från 1800-talet till nutid och mot framtiden.

 

Övriga nominerade 2021

Den blomstrande köksträdgården: potager på svenska
Författare: Anette Nilsson
Fotografi: Monika Norrby
Förlag: Roos & Tegnér

Motivering:
En gedigen summering av en odlares erfarenheter i form av personliga reflektioner, tips och handfasta moment ur odlarens vardag. Känslan är att man för en stund bjuds in bakom kulisserna till Anette Nilssons vackra köksträdgård och på ett generöst sätt får ta del av allt repetitionsarbete och alla minnesanteckningar. Genom såkalendrar, lathundar och kompositionsförslag delar författaren frikostigt med sig av vunnen förståelse för växternas behov och karaktär. Det strösslas med sortnamn som leder läsaren rätt ner i närmsta frökatalog. Vid sin sida har Anette Nilsson fotografen Monika Norrby och tillsammans lockar de oss att ta köksodlingen till nya höjder.

 

Blomster: odla egna snittblommor
Författare: Cecilia Wingård
Fotografer: Pernilla Bergdahl och Bjarne Stæhr
Förlag: Blomstersafari Brantevik

Motivering:
Tänk att ha en egen snittblomsrabatt – en plats i solen där man kan odla de vackraste blommorna. Inte en vanlig rabatt, utan mer en produktionsyta för buketter. Stor eller liten, allt beroende på vilka odlingsmöjligheter du har.

Cecilia Wingård förknippas av många med luktärtsodling men denna bok omfattar en stor mängd växter som hon valt att odla för snitt. Boken grundar sig på Cecilias egna växtval, odlingserfarenheter och idéer kring annueller och perenner. Men även lökväxter, buskar och växter som kan torkas till eterneller. En inspirerande bok som doftar kunskap och användbarhet, och dessutom innehåller en uppsjö av bilder på inspirerande buketter.

 

Snödroppar: en galantofil kärlekshistoria
Författare: Gunnel Carlson, Elisabeth Svalin Gunnarsson
Förlag: Roos & Tegner

Motivering:
Fascineras du av snödroppar som blommar trots vinter och kyla då är du i gott sällskap. I den här boken får du lära känna både nu levande galantrofiler och snödroppsfantaster genom historien. Förutom en skildring av personer som älskar och älskat snödroppen får du historien bakom den, en trevlig presentation av arter och sorter, samt annat värt att veta om denna rara växt. Du får också tips om platser att besöka för att njuta av snödroppsmattor och intressanta samlingar. Boken inspirerar att upptäcka egna favoriter bland de tusentals sorter som finns och skapar minst sagt habegär.

 

Blomsterbönder: 25 slow flowers-odlare. Självplock, odlingstips & möten
Författare: Lisa Ising
Fotograf: Lena Koller
Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
En blomstrande våg sköljer just nu över hela landet. Från norr till söder har småskaliga blomsterodlingar vuxit upp, och gjort det möjligt för oss att göra klimatsmarta val även när det kommer till fredagsbuketten och ge-bort-blomman. ”Blomsterbönder” tar oss med på en inspirerande resa till 25 odlare från Smygehuk till Västerbotten. Läsaren bjuds generöst på kunskap och tips utifrån blomsterodlarnas alldeles egna specialiteter. Den visar även hur olika man kan bygga en blomsterverksamhet – här finns något för alla smaker. Med denna bok lyckas Lisa Ising få oss alla att vilja odla blomster.

 

Det nya trädgårdslandet: om att odla grönsaker, blommor och sig själv
Författare: Hannu Sarenström
Förlag: Norstedts

Motivering:
Även om det kan ta lång tid, så helt plötsligt är man färdig med sin trädgård. Och när trädgården är klar så är det dags för ett nytt projekt. Så kän e Hannu Sarenström efter 30 år på Kinnekulle. Han fick tips om en egendom på Langeland och är numera bosatt i Danmark. ”Det nya trädgårdslandet” är mycket innehållsrik, personlig och poetisk – som alltid hos författaren Hannu Sarenström – och bjuder på en mycket rolig resa tillsammans med honom. Många växttips, odlingsråd, ätbarheter och många vackra foton.

 

Sissinghurst: drömmarnas trädgård
Författare: Tim Richardson
Översättare: Per Lennart Månsson
Fotograf: Jason Ingram
Förlag: Westander Förlag

Motivering:
Låt dig inspireras av författaren Vita Sackville-Wests passion för färg och form. Hon ligger bakom idéträdgårdarna vid Sissinghurst som ger något till var och en. Här går erfarenhet, nydaning, tradition och passion hand i hand. Arvet efter skaparen Sackville-West förvaltas utan att bli musealt och såväl trädgårdsälskare som litteraturvänner njuter av parken och de nio idéträdgårdarna. Tack vare öppenheten hos Sissinghursts trädgårdsmästare mot författaren Tim Richardson och fotografen Jason Ingram vandrar du med boken som guide fritt genom årstiderna i denna Arts and Crafts-anläggning. Författare och fotograf samverkar och gräver bokstavligt talat i den magi som Sissinghurst väcker hos besökarna.

 

Planteringar vid järnvägen. Funktion och organisation under stambanornas första tid
Författare: Anna Lindgren
Utgivare: Göteborgs universitet

Motivering:
Anna Lindgrens licentiatuppsats är en trädgårdshistorisk tidsresa tillbaka till

den svenska järnvägens planteringar under åren 1855–1875. Med hjälp av ett tidigare okänt arkivmaterial har Lindgren lyckats fylla en kunskapslucka inom kulturmiljövården. Författaren berättar om ett tidigt organiserat planteringsväsende och hur trädgårdsanläggningarna var gestaltade vid Statens järnvägars stationshus, banvallar och vid de anställdas bostäder. Trots bokens akademiska status gör ett ledigt språk och fängslande bildmaterial att innehållet är tillgängligt för var och en med intresse för såväl trädgårdens som järnvägens kulturhistoria. de Hannu Sarenström efter 30 år på Kinnekulle. Han fick tips om en egendom på Langeland och är numera bosatt i Danmark. ”Det nya trädgårdslandet” är mycket innehållsrik, personlig och poetisk – som alltid hos författaren Hannu Sarenström – och bjuder på en mycket rolig resa tillsammans med honom. Många växttips, odlingsråd, ätbarheter och många vackra foton.

 

Jord
Författare: Liselotte Roll
Foto: Liselotte Roll, Sandra Birgersdotter Ek och Tove Roll
Förlag: HarperCollins Nordic

Motivering:
På ett pedagogiskt men samtidigt innehållsrikt sätt skildrar författaren i fyra huvudkapitel odlarens väg till en bördig välmående jord. Här beskrivs allt från mineraler till svampar och bakterier och ges goda råd vid uppkomna problem.
Boken rymmer både en bredd och ett djup – allt du behöver veta om jord i ett estetiskt koncentrat. Boken förmedlar både Liselotte Rolls personliga syn på jordens välmående och ger viktiga kunskaper. Det konstnärliga bildmaterialet har en tydlig enkelhet. Det praktiska take-along-formatet gör att den här kan bli den bok som du både läser och använder.

fler pristagare

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]

2018 ”Skogträdgården: Odla ätbart överallt”

Författare: Philipp Weiss och Annevi Sjöberg Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård Fackmanajuryns motivering: Boken ger en grundläggande trädgårds-, park- och naturkunskap utifrån naturens komplexa sammanhang. som förebild och kunskapskälla. En bok som väcker nyfikenhet för mer än [...]

2017 ”I trädgården hörs andra ekon”

Författare: Göran Greider Förlag: Ordfront Fackmannajuryns motivering: Göran Greiders bok öppnar sig med en samling foton av blommor, landskap, en handritad karta och frågan – vad är en trädgård? Boken är uppdelad i de fyra [...]

2015 ”Så ett frö”

Författare: Annelie Johansson Förlag: Max Ström För första gången tilldelas Årets Trädgårdsbok till en bok vars målgrupp är barn, unga och alla vuxna som har nyfikenheten i behåll för odlandets magi. Fackmanajuryns motivering: I Rosendals [...]

2014 ”Arkitektens trädgård”

Författare: Kenneth Kauppi Förlag: Arena förlag Författaren Kenneth Kauppi och formgivaren Marja Pennanen samt representant för Bokförlaget Arena. Fackmanajuryns motivering: I boken Arkitektens trädgård blir vi inbjudna till 19 personliga trädgårdar. Varje trädgård illustreras av [...]

2013 ”Jord: Funderingar kring grunden för vår tillvaro”

Författare: Håkan Wallander Förlag: Atlantis Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2013 gick till författaren och forskaren Håkan Wallander för boken Jord – Funderingar kring grunden för vår tillvaro, utgiven på Bokförlaget Atlantis. Johan Laserna, formgivare, Jacob Christensson, [...]

2012 ”Odlarens handbok”

Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts & Allt om trädgård Fackmanajurynsmotivering:  I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande. Med dessa notiser som grund [...]

2011 ”Odla dina egna grönsaker”

Författare: Åke Truedsson Förlag: Natur & Kultur Fackmanajurymotivering:  Kunnigt, pedagogiskt, okomplicerat, överblickbart, inspirerande. Innehållsrik faktasamling med det viktigaste att tänka på när du odlar dina egna grönsaker, presenterat på ett väldigt stimulerande och aptitligt sätt. [...]

2010 ”Grönsaksodling: Enkelt, ekologiskt och gott”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Bonnier Fakta Fackmanajuryns motivering: Varför odla grönsaker? Förena nytta med nöje, så känns det när man läser Lena Israelssons grundbok i grönsaksodling. Helst ska det vara både lustfyllt och metodiskt. Här [...]

2009 ”Trädgårdsvisioner”

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Fackmanajuryns motivering: En personlig betraktelse över trädgårdens glädjeämnen och vedermödor byggd på egen praktisk erfarenhet. Författarens ser på sin trädgård med såväl drömmarens som kritikerns ögon och skapar därigenom en [...]

2008 ”Trädgårdsliv: Människorna och deras trädgårdar”

Författare: Christina Fryle och Inga Wallenquist Förlag: Sällskapet Trädgårdsamatörerna Fackmanajuryns motivering: Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för [...]

2007 ”Jag tänker på Linné. Han som såg allt”

Författare: Karin Berglund Förlag: Bonnier Fackmanajuryns motivering: En personligt skriven bok där författarens fascination av ämnet smittar. Hon är journalist och skriver berättande och trevligt. Boken är samtidigt otroligt innehållsrik och den är väl genomarbetad [...]

2006 ”Tre mästare. Tre trädgårdar”

Författare: Lotte Möller Fotografi: Charlotte Gawell Förlag: Natur och Kultur Målgrupp: Alla intresserade av trädgårdshistoria och av personerna bakom vårt trädgårdshistoriska kulturarv. Motivering: En inspirerande bok om tre mästare, landskapsarkitekterna och professorerna Per Friberg, Gunnar [...]

2005 ”Vår trädgårdsbok”

Författare: Christel Kvant och Inger Palmstierna Förlag Prisma Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade som behöver råd, tips och idéer för sin trädgård. Fackmanajuryns motivering: Allmänt intryck: En så gott som heltäckande trädgårdsbok med både inspiration och handfasta [...]

2004 ”Cityodling”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Albert Bonnier Målgrupp: en bok för stadsbor som vill få det att prunka på innergårdar, terasser och kolonilotter. Motivering: En välskriven och snygg bok med fina bildexempel på odling i stadsmiljö. [...]

2003: Trädgårdsmagi

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Motivering:  Trädgårdsmagi är en högst personlig skildring. Trots sin något snåriga pedagogik väcker stor denna bok nyfikenhet. På ett pratsamt, familjärt sätt väcker den intresse. Den är skriven på ett lätt skämtsamt [...]