2004 ”Cityodling”

Författare: Lena Israelsson
Förlag: Albert Bonnier

Målgrupp: en bok för stadsbor som vill få det att prunka på innergårdar, terasser och kolonilotter.

Motivering: En välskriven och snygg bok med fina bildexempel på odling i stadsmiljö. En utmärkt introduktion för den jäktade storstadsbor som behöver stoppa fingrarna i jord och få möjlighet till lite trädgårdsarbete, som ju enligt aktuell forskning både förebygger och botar stressrelaterade sjukdomar. Författaren delar med sig av sina gedigna odlingserfarenheter och ger såväl grundkunskaper till nybörjaren som många tips och idéer till de mer erfarna. Hon tipsar bl a om arter som lockar fjärilar och bin och växter som är lätta respektive svåra att odla.

Hedersomnämnande 2004

Trädgårdskonstens historia 3000 år
Författare: Penelope Hobhouse
Översättning och bearbetning: Doe Mena-Berlin
Förlag: Natur och Kultur/Fakta etc.

Målgrupp: Historiskt intresserade trädgårdsfantaster.

Motivering: En utomordentligt välgjord och ambitiös sammanfattning av trädgårdskonstens historia ur ett europeiskt perspektiv. Ett välkommet praktverk där författaren sätter in mode strömningarna inom trädgårdskonsten i ett historiskt sammanhang. Rikt illustrerad med utsökt bildmaterial. Ett trädgårdshistoriskt uppslagsverk som tidigare saknas.

 

Övriga nominerade 2006

Amatörerna – tolv trädgårdsälskare
Författare: Randi Mossige-Norheim
Foto: Charlotte Gawell
Wahlström & Widstrand

Målgrupp:  Trädgårdsälskaren som redan kan en del.

Motivering: En utpräglad lustbok. Rikligt med vackra foton som ett beskrivande komplement till texten. En kombinerad växt- och bildförteckning med vetenskapliga namn är ett extra plus. I boken berättar tolv trädgårdsälskare, ”amatörer” och intresserade växtsamlare om sina trädgårdsupplevelser. En skönlitterär trädgårdsbok.

 

Koloniträdgården
Författare: Kenneth Nilsson och Ingrid Nordwall
Fotografi: Kenneth Nilsson och Ingrid Nordwall
Förlag: Forum

Målgrupp: Kolonister och övriga med liten odlingsyta.

Motivering: Allmänt intryck; användbar i hela vårt avlånga land tack vare bra växtlistor. Praktiska odlarknep från gamla och nya trädgårdsägare. Lättläst, lustbetonat vackert bildmaterial, beskrivande bildtexter saknas delvis. God tryckkvalitet och överskådlig layout. En kult- och kulturhistorisk bok med lång livslängd.

 

Körsbärsgården
Författare: Marita Jonsson
Fotografi: Marita Jonsson
Förlag: Forum

Målgrupp: mat- och kulturintresserade trädgårdsmänniskor.

Motivering: Allmänt intryck: en personlig skildring av en älskad plats på jorden. Inspirerande och lockande i text och bild. En mycket vacker bok om vedermödor och glädjeämnen i arbetet med att restaurera och utveckla en gammal trädgård på Gotland. Trädgårdsskildringen varvas med läckra recept från trädgårdscaféet.

 

Ljussätt din trädgård.
Författare: Kerstin Engstrand
Fotografi: Kerstin Engstrand
Förlag: Forum

Målgrupp: Trädgårdsintresserade som vill ge sin trädgård en ny dimension.

Motivering: Allmänt intryck: En både inspirerande och faktaspäckad bok om ett ämne som inte har belysts tidigare. Författaren beskriver ljuskällors kvaliteter bra och tydligt. Boken ger kunskap och tips inför arbetet att ljussätta trädgården. Här finns många exempel på hur man skapar rum och stämning med hjälp av ljus, men även viktiga råd om säker och funktionell belysning.

 

Magnolia
Författare: John Lennart Söderberg och Anne-Marie Åsheden
Fotografi: John Lennart Söderberg och Anne-Marie Åsheden
Förlag: Albert Bonnier

Målgrupp: Alla som fascineras av magnolia och är nyfikna på släktet Magnolia.

Motivering: Allmänt intryck: en vacker, inspirerande och informativ bok om ’aristokraten bland de blommande träden’, magnoliasläktet. Vacker layout, relevanta bilder och elegant tryck. Tydligt upplägg med historik, botanik, odling, härdighet och magnolia-människor från Sydsverige till Mälardalen. En mycket användbar art lista samt en art-hybrid presentation finns, alla med skamlöst sensuella bilder. Den första svenska boken i ämnet. En bok med lång livslängd – kanske en klassiker.

 

Rododendron – arter, hybrider, samplanteringsväxter och skötselråd
Författare: Niels Skjøldberg
Översättning från danskan: Doe Mena-Berlin
Förlag: Natur och Kultur/Fakta etc

Målgrupp: Trädgårdsodlaren som vill veta mer.

Motivering: Inspirerande, saklig, praktiskt bok med bra tryck. Lättläst och personlig text, klart uppställd i ”katalogdelarna”. Fina bilder, ibland dock inte knivskarpa, men bra tryck. Boken ger råd om inköp, placering, plantering, skötsel, sjukdomar mm. Den innehåller ett omfattande avsnitt med beskrivningar och bilder av fler än 300 arter och sorter av rododendron och 150 sällskapsväxter (andra surjordsväxter) Inte helt anpassad till svenska förhållanden. En bok med lång livslängd.

 

Sensuella Orkidéer
Författare: Petter Göttfelt och Anders Wigh.
Fotografi: Lucia Röeds
Förlag: ICA bokförlag

Målgrupp: Orkidéälskare.

Motivering: Författarna har mer än 40års erfarenhet av orkidéer. Orkidéfamiljen är en av de största i världen med upp till 35 000 arter. Nya arter hittas ständigt i naturen och idag finns också många framodlade hybrider. Äntligen en välskriven faktabok som är både lättläst och strukturerad!

 

Skydda din trädgård
Författare: Maj-Lis Pettersson
Fotografi: Tomas Lagerström
Förlag: Ordalaget

Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade (med problem!).

Motivering: Allmänt intryck: en mycket bra, praktiskt användbar uppslagsbok om skadedjur och sjukdomar i trädgården. Mycket informativa färgfoton illustrerar texten. En bra hjälpreda som fyller ett behov hos många trädgårdsodlare! Den är lättläst och begriplig även för den som saknar fackkunskaper. På drygt hundra sidor får författaren, hortonomen Maj-Lis Pettersson med det mest väsentliga om vanliga skadegörare på våra trädgårdsväxter och förslag på bra förebyggande åtgärder. Författaren är en av landets främsta växtskyddsexperter på trädgårdsväxter.

 

Växthus – drömmar av glas
Författare: Tina Hellberg och Malin Löfstrand
Fotografi: Stellan Herner
Förlag: Prism

 

Målgrupp: För den kultur- och odlingsintresserade.

Motivering: Allmänt intryck: en vacker bok som lockar in i orangeriernas och växthusens värld. Tina Hellberg låter oss få följa med på en spännande resa till såväl storslagna orangerier från forna tider som till undanskymda, underbara små växthus i full verksamhet. Språket är fint, litterärt, och mycket informativt. Texten kompletteras utmärkt av Stellan Herners konstnärliga bilder, vilka sammantaget gör boken till en inspirerande lustfylld njutning.

 

Om Årets Trädgårdsbok 2004

Till Årets trädgårdsbok 2004 valde mässbesökarna på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö ’Cityodling’ skriven av Lena Israelsson, utgiven av Albert Bonniers Förlag. Drygt 900 mässdeltagare röstade bland de tio olika böcker som Stockholms Gartnersällskap har nominerat ur förlagens urval av 2004 års trädgårdsböcker. Styrelsen tillskrev 15 förlag och bad dem välja 1-5 titlar ur sin utgivning av trädgårdsböcker 2004. Vi fick 25 titlar och bland dem nominerade vi 10 stycken till Årets trädgårdsbok 2004. Stockholms Gartnersällskap gratulerar vinnarna samt de fem röstande mässdeltagare som vunnit i utlottningen av bokpaket samt ett års specialmedlemskap i Stockholms Gartnersällskap. Vinnande förlag får diplom, författare erhåller diplom samt ett års specialmedlemskap i Stockholms Gartnersällskap. Vi vill passa på att tacka förlagen och alla mässbesökare som deltagit i framröstningen av ”Årets trädgårdsbok 2004”.

 

Nomineringskommittén 2004 bestod av: 

Carita Wallman Larsson, trädgårdstekniker och Stockholms Gartnersällskaps ordförande
Jörgen Orback, landskapsarkitekt och Gartnerfondens ordförande
Lotta Sobéus, landskapsarkitekt
Kerstin Fogelberg landskapsarkitekt
Jana Zupanc, landskapsarkitekt
Mats Karlströmer, marknadsekonom
Lena Hansson, akademiörtagårdsträdgårdsmästare
Solveig Sidblad, hortonom
Katrin Selander, hortonom
Margareta Nordell,  fil kand
Göran Eriksson, civ ing

 

fler pristagare

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]

2018 ”Skogträdgården: Odla ätbart överallt”

Författare: Philipp Weiss och Annevi Sjöberg Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård Fackmanajuryns motivering: Boken ger en grundläggande trädgårds-, park- och naturkunskap utifrån naturens komplexa sammanhang. som förebild och kunskapskälla. En bok som väcker nyfikenhet för mer än [...]

2017 ”I trädgården hörs andra ekon”

Författare: Göran Greider Förlag: Ordfront Fackmannajuryns motivering: Göran Greiders bok öppnar sig med en samling foton av blommor, landskap, en handritad karta och frågan – vad är en trädgård? Boken är uppdelad i de fyra [...]

2015 ”Så ett frö”

Författare: Annelie Johansson Förlag: Max Ström För första gången tilldelas Årets Trädgårdsbok till en bok vars målgrupp är barn, unga och alla vuxna som har nyfikenheten i behåll för odlandets magi. Fackmanajuryns motivering: I Rosendals [...]

2014 ”Arkitektens trädgård”

Författare: Kenneth Kauppi Förlag: Arena förlag Författaren Kenneth Kauppi och formgivaren Marja Pennanen samt representant för Bokförlaget Arena. Fackmanajuryns motivering: I boken Arkitektens trädgård blir vi inbjudna till 19 personliga trädgårdar. Varje trädgård illustreras av [...]

2013 ”Jord: Funderingar kring grunden för vår tillvaro”

Författare: Håkan Wallander Förlag: Atlantis Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2013 gick till författaren och forskaren Håkan Wallander för boken Jord – Funderingar kring grunden för vår tillvaro, utgiven på Bokförlaget Atlantis. Johan Laserna, formgivare, Jacob Christensson, [...]

2012 ”Odlarens handbok”

Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts & Allt om trädgård Fackmanajurynsmotivering:  I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande. Med dessa notiser som grund [...]

2011 ”Odla dina egna grönsaker”

Författare: Åke Truedsson Förlag: Natur & Kultur Fackmanajurymotivering:  Kunnigt, pedagogiskt, okomplicerat, överblickbart, inspirerande. Innehållsrik faktasamling med det viktigaste att tänka på när du odlar dina egna grönsaker, presenterat på ett väldigt stimulerande och aptitligt sätt. [...]

2010 ”Grönsaksodling: Enkelt, ekologiskt och gott”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Bonnier Fakta Fackmanajuryns motivering: Varför odla grönsaker? Förena nytta med nöje, så känns det när man läser Lena Israelssons grundbok i grönsaksodling. Helst ska det vara både lustfyllt och metodiskt. Här [...]

2009 ”Trädgårdsvisioner”

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Fackmanajuryns motivering: En personlig betraktelse över trädgårdens glädjeämnen och vedermödor byggd på egen praktisk erfarenhet. Författarens ser på sin trädgård med såväl drömmarens som kritikerns ögon och skapar därigenom en [...]

2008 ”Trädgårdsliv: Människorna och deras trädgårdar”

Författare: Christina Fryle och Inga Wallenquist Förlag: Sällskapet Trädgårdsamatörerna Fackmanajuryns motivering: Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för [...]

2007 ”Jag tänker på Linné. Han som såg allt”

Författare: Karin Berglund Förlag: Bonnier Fackmanajuryns motivering: En personligt skriven bok där författarens fascination av ämnet smittar. Hon är journalist och skriver berättande och trevligt. Boken är samtidigt otroligt innehållsrik och den är väl genomarbetad [...]

2006 ”Tre mästare. Tre trädgårdar”

Författare: Lotte Möller Fotografi: Charlotte Gawell Förlag: Natur och Kultur Målgrupp: Alla intresserade av trädgårdshistoria och av personerna bakom vårt trädgårdshistoriska kulturarv. Motivering: En inspirerande bok om tre mästare, landskapsarkitekterna och professorerna Per Friberg, Gunnar [...]

2005 ”Vår trädgårdsbok”

Författare: Christel Kvant och Inger Palmstierna Förlag Prisma Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade som behöver råd, tips och idéer för sin trädgård. Fackmanajuryns motivering: Allmänt intryck: En så gott som heltäckande trädgårdsbok med både inspiration och handfasta [...]

2004 ”Cityodling”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Albert Bonnier Målgrupp: en bok för stadsbor som vill få det att prunka på innergårdar, terasser och kolonilotter. Motivering: En välskriven och snygg bok med fina bildexempel på odling i stadsmiljö. [...]

2003: Trädgårdsmagi

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Motivering:  Trädgårdsmagi är en högst personlig skildring. Trots sin något snåriga pedagogik väcker stor denna bok nyfikenhet. På ett pratsamt, familjärt sätt väcker den intresse. Den är skriven på ett lätt skämtsamt [...]