2017 ”I trädgården hörs andra ekon”

Författare: Göran Greider
Förlag: Ordfront

Fackmannajuryns motivering:
Göran Greiders bok öppnar sig med en samling foton av blommor, landskap, en handritad karta och frågan – vad är en trädgård?

Boken är uppdelad i de fyra årstiderna och bjuder i var och en av dem på ett hisnande och underhållande filosoferande kring odlandet och vad en trädgård kan vara och betyda. Med lätthet drar Göran Greider oväntade men underfundiga och kloka kopplingar mellan tusentals år av trädgårdskultur, internationell politik, dikter och egna iakttagelser i sin och andras trädgårdar.

En uppfriskande vinkling på trädgårdsberättande som vi inte sett tillräckligt av. I trädgården hörs andra ekon är härlig att läsa och lämnar mycket ”jag-vill-ha-mer-smak”.

 

Hedersomnämnande 2017

Reglor för Trädgårdskonsten, grundade på mångårig praktik
af J. Gernandt
Redaktörer: Marie Widén och Lennart Engstrand
Förlag: Bokförlaget Arena

Motivering: Förvandlingen av ett opublicerat manuskript från tidigt 1800-tal – i prydlig handstil – till trycksvärta är ett hedersamt publiceringsprojekt. Ömt lyfts här fram en engagerad föregångare från en tid då trädgårdsmästaryrket drevs av pionjärer med en stark vilja att utveckla den svenska trädgårdsnäringen. Marie Widén och Lennart Engstrand delar samma kärlek till trädgårdskonsten som drev Johannes Gernandts, akademiträdgårdsmästare i Lund, att skriva ner sina yrkestips i hopp om att sprida kunskap och ge mer ”insigt i detta både nyttiga och vackra yrke. Nästan 200 år senare i trädgårdskonsten erbjuder nu hans ”reglor en lättläst orientering om dåtidens ”inneväxter”. Med enkla och tydliga instruktioner, fyllda av engagemang och kunskap, fokuseras på växtsortiment, plantering, bevattning, skötsel, förädling, jord, konstruktion av drivbänkar och växthus, växelodling av grönsaker och fruktträd. Allt användbart idag!

 

Övriga nominerade 2017

Trädgårdslycka Författare: Hannu Sarenström
Förlag: Norstedts

Motivering: En bok för alla som söker inspiration och nya idéer till sina oaser, kanske genom besök i andras trädgårdar. En lättläst, vacker och tänkvärd bok, en hyllning till trädgårdar, växter och odlingsmödor. Bilderna är illustrativa och stämningsfyllda. Hannu bjuder på framgångar, vedermödor, på brustna illusioner och bärande improvisationer. Han framhåller sina duktiga medarbetare och påtalar att utan dem skulle det inte ha blivit så bra som det blev. Hans heder ska delas med dem. En ödmjuk kärleksförklaring till odling.

 

Beskära Fruktträd och bärbuskar
Författare: Susanna Rosén och Pia Lundgren
Illustrationer: Eva Rönnblom
Förlag: Bokförlaget Semic

Motivering: En praktisk handbok att ta fram när det är dags att beskära fruktträd och bärbuskar. Handböcker som denna har getts ut förr, det finns alltid behov av en gedigen bok i litet format i ämnet. Upplägget är enkelt, och systematiskt. De överskådliga illustrationerna tillsammans med instruktionerna är bokens styrka, fotona kompletterar och tillsammans blir det enkelt och förklarande. Gamla felaktigheter som har en tendens att följa med från en beskärningsbok till en annan, är bortplockade. Kanske inte en trädgårdsbok som läses från pärm till pärm, men definitivt att rådfråga när det är dags att beskära fruktträd och bärbuskar.

 

När själen får grönska
Författare: Eva Robild
Foto: Lina Karna Kippel
Förlag: Bonnier Fakta

Motivering: En angenäm och lättillgänglig genomgång av vetenskapliga rön och allmän klokskap om naturens och trädgårdens positiva inverkan på hälsa och välbefinnande, kryddad med en mängd goda om än ibland lite förnumstiga råd till läsaren. En habil och flyhänt författare, vars mänskliga djup och livserfarenhet nästan överrumplande drabbar oss i korthuggna fristående tänkvärdheter. Vackra och väl valda bilder ackompanjerar bokens budskap, och till dess kvalitet bidrar också förteckningen över lästips, källor och referenser.

 

Österlens gamla rosor
Författare: Mia Gröndahl
Förlag: Gröndahl & Rietz

Motivering: Kärleken till rosor är allt annat än ung! Flera av de sorters rosor som idag växer på Österlen har varit till glädje för människor i generationer. Utöver en inventering av dessa rosor får vi berättelser knutna till varje ros som levandegör dess betydelse. Tillsammans med härliga bilder ger de trevliga texterna oss en glimt av människorna som vårdat rosorna. Vi får veta något om när och hur de hamnat just där och annat smått och gott. Boken är en underhållande och lättsam dokumentation av värdefull växt- och kulturhistoria.

 

Flora Supersum
Författare och foto: Lena Granefelt
Förlag: Bokförlaget Arena

Motivering: I den fotografiska Flora Supersum möter vi trädgården genom växter i nedvissning och dämpade färger. Den sena höstens fröställningar ger vid första anblicken en känsla av upphörande och slut men signalerar i själva verket fortlevnad och nytt liv. Bokens generösa format och utsökta bilder framhäver underfundiga och vackra detaljer hos kapslar, baljor och frön. Det blir till sköna tavlor som väcker nyfikenhet och förundran inför naturens beskaffenhet och sinnrika anordningar för överlevnad.

 

Odla ljung
Författare: Brita Johansson
Förlag: Natur och trädgård bokförlag

Motivering: Författarens Brita Johanssons fina fotografier från en och samma plantering månad för månad visar vilken förstklassig året runt växt ljungen är med sina olika utseenden och uttryck. Ett stort antal av de över 700 sorterna är väl beskrivna och illustrerade i boken. Här beskrivs också ljungens naturliga växtmiljöer, hur man odlar, förökar och sköter växten samt dess användning historiskt som nyttoväxt.

 

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs
Författare: Karin Eliasson
Foto: Robert Blombäck
Förlag: Salikon förlag

Motivering: Genom den här boken går du trädgårdsvägen in i sagans värld, besöker Astrid Lindgrens barndomshem Näs och upplever sagoböckernas lokaler – törnrosgården, lövsalen, mossträdgården, ängarna och körsbärstrappan. Med anknytning till det småländska landskapet har trädgårdarna på Näs växt fram. Boken ger dig inspiration, växtkunskap och skönhetsupplevelser. När du läser boken med insprängda kommentarer, brev och berättelser ur Astrids liv upplever du att du redan befinner dig på Näs, luktar, smakar och förförs. Bokens skapare förflyttar dig till Näs på ett underfundigt sätt!

 

Blommor och Bin. Din trädgård – ett matbord för pollinerande insekter
Författare: Ingemar Fries
Förlag: Apinordica

Motivering: Efter att som forskare ha ägnat sitt liv åt honungsbin vänder Ingemar Fries intresset åt sin egen hemträdgård och upptäcker mångfalden av pollinerare bland vanliga trädgårdsväxter. På ett enkelt sätt beskriver han pollineringens betydelse, vilka hot som finns och vad vi kan göra som gynnar dessa våra små medarbetare i trädgården och få bättre bär- och fruktskördar på köpet. Månad för månad beskrivs vilka blommande växter som gynnar pollinerarna och som är enkla att själv plantera i sin trädgård.

 

I min trädgård vill jag vara Karin: en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn
Författare: Elisabeth Svalin Gunnarsson
Förlag: Bonnier Fakta

Motivering: Det var på tiden att någon grävde i arkiven och lockade fram Karin Larsson ur Sundborns trädgårdskugga! Elisabeth Svalin Gunnarsson gör det föredömligt och enkelt när hon fokuserar på Karin Larssons roll i skapandet av den klassiska utomhusmiljö som vi alla känner till från Carl Larssons bildvärld. Från det vackra till det praktiska går författaren igenom hur familjelivet, trädgården och grönsakslandet utvecklades under Karins överinseende, liksom var inspirationen och influenserna kom från och vem som skötte trädgården. Gör-det-självuppslagen inspirerar och påminner om att vi kan också skapa en praktisk och vacker trädgård att leva med och vara i.

fler pristagare

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]

2018 ”Skogträdgården: Odla ätbart överallt”

Författare: Philipp Weiss och Annevi Sjöberg Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård Fackmanajuryns motivering: Boken ger en grundläggande trädgårds-, park- och naturkunskap utifrån naturens komplexa sammanhang. som förebild och kunskapskälla. En bok som väcker nyfikenhet för mer än [...]

2017 ”I trädgården hörs andra ekon”

Författare: Göran Greider Förlag: Ordfront Fackmannajuryns motivering: Göran Greiders bok öppnar sig med en samling foton av blommor, landskap, en handritad karta och frågan – vad är en trädgård? Boken är uppdelad i de fyra [...]

2015 ”Så ett frö”

Författare: Annelie Johansson Förlag: Max Ström För första gången tilldelas Årets Trädgårdsbok till en bok vars målgrupp är barn, unga och alla vuxna som har nyfikenheten i behåll för odlandets magi. Fackmanajuryns motivering: I Rosendals [...]

2014 ”Arkitektens trädgård”

Författare: Kenneth Kauppi Förlag: Arena förlag Författaren Kenneth Kauppi och formgivaren Marja Pennanen samt representant för Bokförlaget Arena. Fackmanajuryns motivering: I boken Arkitektens trädgård blir vi inbjudna till 19 personliga trädgårdar. Varje trädgård illustreras av [...]

2013 ”Jord: Funderingar kring grunden för vår tillvaro”

Författare: Håkan Wallander Förlag: Atlantis Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2013 gick till författaren och forskaren Håkan Wallander för boken Jord – Funderingar kring grunden för vår tillvaro, utgiven på Bokförlaget Atlantis. Johan Laserna, formgivare, Jacob Christensson, [...]

2012 ”Odlarens handbok”

Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts & Allt om trädgård Fackmanajurynsmotivering:  I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande. Med dessa notiser som grund [...]

2011 ”Odla dina egna grönsaker”

Författare: Åke Truedsson Förlag: Natur & Kultur Fackmanajurymotivering:  Kunnigt, pedagogiskt, okomplicerat, överblickbart, inspirerande. Innehållsrik faktasamling med det viktigaste att tänka på när du odlar dina egna grönsaker, presenterat på ett väldigt stimulerande och aptitligt sätt. [...]

2010 ”Grönsaksodling: Enkelt, ekologiskt och gott”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Bonnier Fakta Fackmanajuryns motivering: Varför odla grönsaker? Förena nytta med nöje, så känns det när man läser Lena Israelssons grundbok i grönsaksodling. Helst ska det vara både lustfyllt och metodiskt. Här [...]

2009 ”Trädgårdsvisioner”

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Fackmanajuryns motivering: En personlig betraktelse över trädgårdens glädjeämnen och vedermödor byggd på egen praktisk erfarenhet. Författarens ser på sin trädgård med såväl drömmarens som kritikerns ögon och skapar därigenom en [...]

2008 ”Trädgårdsliv: Människorna och deras trädgårdar”

Författare: Christina Fryle och Inga Wallenquist Förlag: Sällskapet Trädgårdsamatörerna Fackmanajuryns motivering: Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för [...]

2007 ”Jag tänker på Linné. Han som såg allt”

Författare: Karin Berglund Förlag: Bonnier Fackmanajuryns motivering: En personligt skriven bok där författarens fascination av ämnet smittar. Hon är journalist och skriver berättande och trevligt. Boken är samtidigt otroligt innehållsrik och den är väl genomarbetad [...]

2006 ”Tre mästare. Tre trädgårdar”

Författare: Lotte Möller Fotografi: Charlotte Gawell Förlag: Natur och Kultur Målgrupp: Alla intresserade av trädgårdshistoria och av personerna bakom vårt trädgårdshistoriska kulturarv. Motivering: En inspirerande bok om tre mästare, landskapsarkitekterna och professorerna Per Friberg, Gunnar [...]

2005 ”Vår trädgårdsbok”

Författare: Christel Kvant och Inger Palmstierna Förlag Prisma Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade som behöver råd, tips och idéer för sin trädgård. Fackmanajuryns motivering: Allmänt intryck: En så gott som heltäckande trädgårdsbok med både inspiration och handfasta [...]

2004 ”Cityodling”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Albert Bonnier Målgrupp: en bok för stadsbor som vill få det att prunka på innergårdar, terasser och kolonilotter. Motivering: En välskriven och snygg bok med fina bildexempel på odling i stadsmiljö. [...]

2003: Trädgårdsmagi

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Motivering:  Trädgårdsmagi är en högst personlig skildring. Trots sin något snåriga pedagogik väcker stor denna bok nyfikenhet. På ett pratsamt, familjärt sätt väcker den intresse. Den är skriven på ett lätt skämtsamt [...]