2011 ”Odla dina egna grönsaker”

Författare: Åke Truedsson
Förlag: Natur & Kultur

Fackmanajurymotivering: 
Kunnigt, pedagogiskt, okomplicerat, överblickbart, inspirerande. Innehållsrik faktasamling med det viktigaste att tänka på när du odlar dina egna grönsaker, presenterat på ett väldigt stimulerande och aptitligt sätt. Boken har förutsättningar att fungera som handbok och inspirationskälla i många år framöver. Mer närodlat än i den egna köksträdgården kan det inte bli, och med författarens generöst delade kunskap även en skön förening av nytta och nöje.

 

Övriga nominerade 2011

Att inventera lök– och knölväxter
Författare: Karin Persson, Centrum för biologisk mångfald

Nominering:
Den här boken är en verklig kulturskatt! Den lär dig mer om de älskade lökar och knölar som har en mer än hundraårig odlings-historia i vårt land. Påskliljan, snöklockan och madonnaliljan introducerades troligen redan på medeltiden. Hyacinter, morgonstjärna, pärlhyacinter, snödroppar och tulpaner infördes under 1600-talet. På 1800-talet introducerades nyheter som dahlior och begonior.

Här finns beskrivningar och fakta om de äldre lök- och knölväxternas ursprung, egenskaper och historia. Syftet med boken är att skapa intresse för och sprida kunskap om dessa växter, men också att tillhandahålla ett hjälpmedel för den som inventerar en äldre trädgård.

 

Trädets tid
Författare: Christel Kvant
Förlag: Norstedts

Nominering:
Boken är för den som älskar träd och vill lära sig mer om trädens betydelse och historia. Christel Kvant skriver om våra mest långlivade organismer, träden, med känsla, sakkunskap och spännande fakta som gör att man bara vill veta mer. Det är en välskriven bok med spännande länkar till det förflutna, kopplat med biologiska fakta. Trädens viktiga betydelse för människan kan vi spåra i religionen, historien och inte minst för livet här på Jorden.

 

Rosor – En rosodlares betraktelser
Författare: Kerstin Park
Förlag: Balkong Förlag

Nominering:
En rosbok i trädgårdsbiblioteket är ett måste och en med starkt kulturell inriktning berikar läsaren hela året. Författaren uppmanar oss att följa med på en resa i rosens tecken. Människan och rosen har följts åt i tusentals år och en sådan resa kan ge odlaren både glädjeämnen och mera problemfyllda upplevelser.

Rosälskaren får här ta del av författarens egenupplevda erfarenheter av rosodling i val av sorter och odlingsplatser i den egna trädgården och även smaka på rosor i receptavsnittet. Kloka praktiska råd om roszoner underlättar vid val av rostyp och namnsort. Ett tips till läsaren är att börja med kapitlet om rosornas indelning i olika grupper och grundreglerna för namngivning. Njut av de utsökta fotona året om och inspireras av tipsen om rosträdgårdar att besöka. En roshistoriebok till både nytta och nöje!

 

Trädgårdens växtskydd
Författare: Maj-Lis Pettersson, Ingrid Åkesson
Förlag: Natur & Kultur

Nominering:
När du drabbats av det som inte får hända; ohyra, sjukdom och elände i trädgården, finns råden och dåden du behöver samlade i denna kompakta växtskyddsbibel. Ingenting att sträckläsa för den som normalt undviker insekter och växtsjukdomar, men en viss spänning för oss som fascineras av växtvärldens ‘Morden i Midsomer’. Maj-Lis och Ingrid beskriver förloppen, biologin och möjligheterna så att vi likt Miss Marple kan lista oss fram till gärningsman och motiv och slutligen till vilket straff/åtgärd som rekommenderas.

En mycket djup och bred uppslagsbok i ämnet växtskydd, att användas av alla, både fritidsodlare och professionella som kommer i kontakt med växtskadegörare. En faktabladspärm i komprimerat format; välskriven och genomarbetad, relevant och uppdaterad. En vän i nöden under många år framöver.

 

Drömmen om Rottneros Park
Författare: Annelie Johansson, Lars Jacob Jakobsson,
Förlag: Jacob – Teater Media Design

Nominering:
En vacker och kärleksfull beskrivning av parken, dess historia och framtida utmaningar! Rottneros herrgård är känd som förebild till Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, men här ges framför allt en ingående beskrivning av parkens tillkomst och uppbyggnad, hur den har förändrats och hur den sköts idag. Denna vackert illustrerade bok ger läsaren lust att besöka parken och njuta av de trädgårdsrum och de skulpturer i parken som skildras.

Den välskrivna texten om parken kompletteras med texter av Lars Krantz, Hannu Sarenström och Gustav och Marie Mandelmann, som ger sina perspektiv på Rottneros och de utmaningar det innebär att förvalta en park som kulturarv och levande miljö.

 

Kompost från hushåll, trädgård och latrin
Författare: Gunnar Eriksson,
Förlag: Natur & Kultur

Nominering: Återvinning ligger i tiden! Alla som har villatomt, fritidshus eller en ordentlig balkong kan med ledning av boken KOMPOST själva ta hand om sitt organiska avfall.
Gunnar Eriksson har lång erfarenhet från sitt Kompost-center vid Överjärva gård utanför Stockholm. Boken ger läsaren kortfattad och lättbegriplig förklaring till nedbrytningens mysterier. Man får också handledning i de praktiska tillvägagångssätten samt tips om vilka hjälpmedel som står till buds.

 

Lustgården
Författare: Karin Berglund
Förlag: Bonnier Fakta

Nominering: En läcker och välskriven bok som inspirerar och ger trädgårds-glädje. Personligt och lustfyllt beskrivs favoriter bland perenner, sommarblommor och lök- och knölväxter. Här återfinns vanliga torpblommor som aklejor och rudbeckior, lika väl som mer svårodlade exklusiva liljor och tulpaner. Författaren vill att vi ska uppleva trädgårdens dofter, färger och olika dagrar; i bilderna går hon riktigt nära blommorna för att visa på deras skönhet. Trots det relativt lilla formatet rymmer boken också en hel del kulturhistoria, många goda odlingsråd och tips om hur växter kan kombineras ihop.

 

Stefans lilla gröna
Författare: Stefan Sundström
Förlag: ETC Förlag

Nominering: En mångsysslande trubadurs charmiga bok om hur och varför man kan försöka bli självförsörjande med grönsaksodling, kompostering, mjölksyrning, hållbart köttätande, tobaksodling till hemmagjort snus, etc. Personligt och tänkvärt, men inte självupptaget och krävande, utan lekfullt och smittande, liksom de många fotona av Jeanette Andersson.

Det påminner en del om Gröna vågen för 40 år sedan, men medan den tidens kollektivistiska idéer numera frodas i olika former av stadsodling handlar det här om att leva som man lär i sin egen lilla värld – i utanförskap, som bokens undertitel säger. Eller är det kanske vi andra som står utanför det genuina och hållbara sättet att leva?

 

Sommarblommor
Författare: Inger Palmstierna
Förlag: Norstedts

Nominering: En trädgårdsbok med många idéer för sommarblomsplanteringar, krukor och amplar. Den visar hur man skapar olika teman och hur man använder sig av olika färger och former. Med bra bilder och många faktarutor med praktiska tips lockas man att prova nya kombinationer.

Boken presenterar många olika sorters sommarblommor och visar mångfalden av växter som finns i handeln som frö eller plantor. En bok att bläddra i och få inspiration och tips av inför kommande växtsäsong.

 

Om Årets trädgårdsbok 2011

Efter en rekordomröstning på Nordiska trädgårdsmässan gick utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2011 till Åke Truedsson, författare till Odla dina egna grönsaker, utgiven på bokförlaget Natur & Kultur.

I nomineringskommittén 2011 har ingått:
Stockholms Gartnersällskaps ordförande (2011) Lena Hansson
Gartnerfondens ordförande, landskapsarkitekt Jörgen Orback
Trädgårdstekniker Carita Wallman Larsson
Arkitekt Leif Thorin, (f d ordf i FOR)
Trädgårdsmästare Gunilla Hassellöf Johansson
Agronomie doktor Åsa Ahrland
Civilingenjör Göran Eriksson
Jägmästare Henrik Niklasson
Trädgårdstekniker Torsten Walderö
Stadsträdgårdsmästare Kerstin Fogelberg
Landskapsarkitekt Maria Pettersson

fler pristagare

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]

2018 ”Skogträdgården: Odla ätbart överallt”

Författare: Philipp Weiss och Annevi Sjöberg Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård Fackmanajuryns motivering: Boken ger en grundläggande trädgårds-, park- och naturkunskap utifrån naturens komplexa sammanhang. som förebild och kunskapskälla. En bok som väcker nyfikenhet för mer än [...]

2017 ”I trädgården hörs andra ekon”

Författare: Göran Greider Förlag: Ordfront Fackmannajuryns motivering: Göran Greiders bok öppnar sig med en samling foton av blommor, landskap, en handritad karta och frågan – vad är en trädgård? Boken är uppdelad i de fyra [...]

2015 ”Så ett frö”

Författare: Annelie Johansson Förlag: Max Ström För första gången tilldelas Årets Trädgårdsbok till en bok vars målgrupp är barn, unga och alla vuxna som har nyfikenheten i behåll för odlandets magi. Fackmanajuryns motivering: I Rosendals [...]

2014 ”Arkitektens trädgård”

Författare: Kenneth Kauppi Förlag: Arena förlag Författaren Kenneth Kauppi och formgivaren Marja Pennanen samt representant för Bokförlaget Arena. Fackmanajuryns motivering: I boken Arkitektens trädgård blir vi inbjudna till 19 personliga trädgårdar. Varje trädgård illustreras av [...]

2013 ”Jord: Funderingar kring grunden för vår tillvaro”

Författare: Håkan Wallander Förlag: Atlantis Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2013 gick till författaren och forskaren Håkan Wallander för boken Jord – Funderingar kring grunden för vår tillvaro, utgiven på Bokförlaget Atlantis. Johan Laserna, formgivare, Jacob Christensson, [...]

2012 ”Odlarens handbok”

Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts & Allt om trädgård Fackmanajurynsmotivering:  I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande. Med dessa notiser som grund [...]

2011 ”Odla dina egna grönsaker”

Författare: Åke Truedsson Förlag: Natur & Kultur Fackmanajurymotivering:  Kunnigt, pedagogiskt, okomplicerat, överblickbart, inspirerande. Innehållsrik faktasamling med det viktigaste att tänka på när du odlar dina egna grönsaker, presenterat på ett väldigt stimulerande och aptitligt sätt. [...]

2010 ”Grönsaksodling: Enkelt, ekologiskt och gott”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Bonnier Fakta Fackmanajuryns motivering: Varför odla grönsaker? Förena nytta med nöje, så känns det när man läser Lena Israelssons grundbok i grönsaksodling. Helst ska det vara både lustfyllt och metodiskt. Här [...]

2009 ”Trädgårdsvisioner”

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Fackmanajuryns motivering: En personlig betraktelse över trädgårdens glädjeämnen och vedermödor byggd på egen praktisk erfarenhet. Författarens ser på sin trädgård med såväl drömmarens som kritikerns ögon och skapar därigenom en [...]

2008 ”Trädgårdsliv: Människorna och deras trädgårdar”

Författare: Christina Fryle och Inga Wallenquist Förlag: Sällskapet Trädgårdsamatörerna Fackmanajuryns motivering: Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för [...]

2007 ”Jag tänker på Linné. Han som såg allt”

Författare: Karin Berglund Förlag: Bonnier Fackmanajuryns motivering: En personligt skriven bok där författarens fascination av ämnet smittar. Hon är journalist och skriver berättande och trevligt. Boken är samtidigt otroligt innehållsrik och den är väl genomarbetad [...]

2006 ”Tre mästare. Tre trädgårdar”

Författare: Lotte Möller Fotografi: Charlotte Gawell Förlag: Natur och Kultur Målgrupp: Alla intresserade av trädgårdshistoria och av personerna bakom vårt trädgårdshistoriska kulturarv. Motivering: En inspirerande bok om tre mästare, landskapsarkitekterna och professorerna Per Friberg, Gunnar [...]

2005 ”Vår trädgårdsbok”

Författare: Christel Kvant och Inger Palmstierna Förlag Prisma Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade som behöver råd, tips och idéer för sin trädgård. Fackmanajuryns motivering: Allmänt intryck: En så gott som heltäckande trädgårdsbok med både inspiration och handfasta [...]

2004 ”Cityodling”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Albert Bonnier Målgrupp: en bok för stadsbor som vill få det att prunka på innergårdar, terasser och kolonilotter. Motivering: En välskriven och snygg bok med fina bildexempel på odling i stadsmiljö. [...]

2003: Trädgårdsmagi

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Motivering:  Trädgårdsmagi är en högst personlig skildring. Trots sin något snåriga pedagogik väcker stor denna bok nyfikenhet. På ett pratsamt, familjärt sätt väcker den intresse. Den är skriven på ett lätt skämtsamt [...]