2011 ”Odla dina egna grönsaker”
Författare: Åke Truedsson
Förlag: Natur & Kultur
Fackmanajurymotivering:
Kunnigt, pedagogiskt, okomplicerat, överblickbart, inspirerande. Innehållsrik faktasamling med det viktigaste att tänka på när du odlar dina egna grönsaker, presenterat på ett väldigt stimulerande och aptitligt sätt. Boken har förutsättningar att fungera som handbok och inspirationskälla i många år framöver. Mer närodlat än i den egna köksträdgården kan det inte bli, och med författarens generöst delade kunskap även en skön förening av nytta och nöje.
Övriga nominerade 2011
Att inventera lök– och knölväxter
Författare: Karin Persson, Centrum för biologisk mångfald
Nominering:
Den här boken är en verklig kulturskatt! Den lär dig mer om de älskade lökar och knölar som har en mer än hundraårig odlings-historia i vårt land. Påskliljan, snöklockan och madonnaliljan introducerades troligen redan på medeltiden. Hyacinter, morgonstjärna, pärlhyacinter, snödroppar och tulpaner infördes under 1600-talet. På 1800-talet introducerades nyheter som dahlior och begonior.
Här finns beskrivningar och fakta om de äldre lök- och knölväxternas ursprung, egenskaper och historia. Syftet med boken är att skapa intresse för och sprida kunskap om dessa växter, men också att tillhandahålla ett hjälpmedel för den som inventerar en äldre trädgård.
Trädets tid
Författare: Christel Kvant
Förlag: Norstedts
Nominering:
Boken är för den som älskar träd och vill lära sig mer om trädens betydelse och historia. Christel Kvant skriver om våra mest långlivade organismer, träden, med känsla, sakkunskap och spännande fakta som gör att man bara vill veta mer. Det är en välskriven bok med spännande länkar till det förflutna, kopplat med biologiska fakta. Trädens viktiga betydelse för människan kan vi spåra i religionen, historien och inte minst för livet här på Jorden.
Rosor – En rosodlares betraktelser
Författare: Kerstin Park
Förlag: Balkong Förlag
Nominering:
En rosbok i trädgårdsbiblioteket är ett måste och en med starkt kulturell inriktning berikar läsaren hela året. Författaren uppmanar oss att följa med på en resa i rosens tecken. Människan och rosen har följts åt i tusentals år och en sådan resa kan ge odlaren både glädjeämnen och mera problemfyllda upplevelser.
Rosälskaren får här ta del av författarens egenupplevda erfarenheter av rosodling i val av sorter och odlingsplatser i den egna trädgården och även smaka på rosor i receptavsnittet. Kloka praktiska råd om roszoner underlättar vid val av rostyp och namnsort. Ett tips till läsaren är att börja med kapitlet om rosornas indelning i olika grupper och grundreglerna för namngivning. Njut av de utsökta fotona året om och inspireras av tipsen om rosträdgårdar att besöka. En roshistoriebok till både nytta och nöje!
Trädgårdens växtskydd
Författare: Maj-Lis Pettersson, Ingrid Åkesson
Förlag: Natur & Kultur
Nominering:
När du drabbats av det som inte får hända; ohyra, sjukdom och elände i trädgården, finns råden och dåden du behöver samlade i denna kompakta växtskyddsbibel. Ingenting att sträckläsa för den som normalt undviker insekter och växtsjukdomar, men en viss spänning för oss som fascineras av växtvärldens ‘Morden i Midsomer’. Maj-Lis och Ingrid beskriver förloppen, biologin och möjligheterna så att vi likt Miss Marple kan lista oss fram till gärningsman och motiv och slutligen till vilket straff/åtgärd som rekommenderas.
En mycket djup och bred uppslagsbok i ämnet växtskydd, att användas av alla, både fritidsodlare och professionella som kommer i kontakt med växtskadegörare. En faktabladspärm i komprimerat format; välskriven och genomarbetad, relevant och uppdaterad. En vän i nöden under många år framöver.
Drömmen om Rottneros Park
Författare: Annelie Johansson, Lars Jacob Jakobsson,
Förlag: Jacob – Teater Media Design
Nominering:
En vacker och kärleksfull beskrivning av parken, dess historia och framtida utmaningar! Rottneros herrgård är känd som förebild till Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, men här ges framför allt en ingående beskrivning av parkens tillkomst och uppbyggnad, hur den har förändrats och hur den sköts idag. Denna vackert illustrerade bok ger läsaren lust att besöka parken och njuta av de trädgårdsrum och de skulpturer i parken som skildras.
Den välskrivna texten om parken kompletteras med texter av Lars Krantz, Hannu Sarenström och Gustav och Marie Mandelmann, som ger sina perspektiv på Rottneros och de utmaningar det innebär att förvalta en park som kulturarv och levande miljö.
Kompost från hushåll, trädgård och latrin
Författare: Gunnar Eriksson,
Förlag: Natur & Kultur
Nominering: Återvinning ligger i tiden! Alla som har villatomt, fritidshus eller en ordentlig balkong kan med ledning av boken KOMPOST själva ta hand om sitt organiska avfall.
Gunnar Eriksson har lång erfarenhet från sitt Kompost-center vid Överjärva gård utanför Stockholm. Boken ger läsaren kortfattad och lättbegriplig förklaring till nedbrytningens mysterier. Man får också handledning i de praktiska tillvägagångssätten samt tips om vilka hjälpmedel som står till buds.
Lustgården
Författare: Karin Berglund
Förlag: Bonnier Fakta
Nominering: En läcker och välskriven bok som inspirerar och ger trädgårds-glädje. Personligt och lustfyllt beskrivs favoriter bland perenner, sommarblommor och lök- och knölväxter. Här återfinns vanliga torpblommor som aklejor och rudbeckior, lika väl som mer svårodlade exklusiva liljor och tulpaner. Författaren vill att vi ska uppleva trädgårdens dofter, färger och olika dagrar; i bilderna går hon riktigt nära blommorna för att visa på deras skönhet. Trots det relativt lilla formatet rymmer boken också en hel del kulturhistoria, många goda odlingsråd och tips om hur växter kan kombineras ihop.
Stefans lilla gröna
Författare: Stefan Sundström
Förlag: ETC Förlag
Nominering: En mångsysslande trubadurs charmiga bok om hur och varför man kan försöka bli självförsörjande med grönsaksodling, kompostering, mjölksyrning, hållbart köttätande, tobaksodling till hemmagjort snus, etc. Personligt och tänkvärt, men inte självupptaget och krävande, utan lekfullt och smittande, liksom de många fotona av Jeanette Andersson.
Det påminner en del om Gröna vågen för 40 år sedan, men medan den tidens kollektivistiska idéer numera frodas i olika former av stadsodling handlar det här om att leva som man lär i sin egen lilla värld – i utanförskap, som bokens undertitel säger. Eller är det kanske vi andra som står utanför det genuina och hållbara sättet att leva?
Sommarblommor
Författare: Inger Palmstierna
Förlag: Norstedts
Nominering: En trädgårdsbok med många idéer för sommarblomsplanteringar, krukor och amplar. Den visar hur man skapar olika teman och hur man använder sig av olika färger och former. Med bra bilder och många faktarutor med praktiska tips lockas man att prova nya kombinationer.
Boken presenterar många olika sorters sommarblommor och visar mångfalden av växter som finns i handeln som frö eller plantor. En bok att bläddra i och få inspiration och tips av inför kommande växtsäsong.
Om Årets trädgårdsbok 2011
Efter en rekordomröstning på Nordiska trädgårdsmässan gick utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2011 till Åke Truedsson, författare till Odla dina egna grönsaker, utgiven på bokförlaget Natur & Kultur.
I nomineringskommittén 2011 har ingått:
Stockholms Gartnersällskaps ordförande (2011) Lena Hansson
Gartnerfondens ordförande, landskapsarkitekt Jörgen Orback
Trädgårdstekniker Carita Wallman Larsson
Arkitekt Leif Thorin, (f d ordf i FOR)
Trädgårdsmästare Gunilla Hassellöf Johansson
Agronomie doktor Åsa Ahrland
Civilingenjör Göran Eriksson
Jägmästare Henrik Niklasson
Trädgårdstekniker Torsten Walderö
Stadsträdgårdsmästare Kerstin Fogelberg
Landskapsarkitekt Maria Pettersson
fler pristagare
2023 ”Trädgårdar: Genom årstider och ett förändrat klimat”
Trädgårdar: Genom årstider och ett förändrat klimat Författare: Ulf Nordfjell Foto: Jason Ingram Förlag: Norstedts Fackmanajuryn motivering: Ulf Nordfjells ”Trädgårdar – genom årstider och ett förändrat klimat” tar mästaren med oss i tillblivelsen av tio [...]
2022 ”Handbok för en gammal trädgård”
Handbok för en gammal trädgård Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts Juryns motivering: Trädgårdsantikvarien André Strömqvists handbok leder oss på en lustfylld trädgårdspromenad genom historien. Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, [...]
2021 ”Virginia Woolfs trädgård: historien om trädgården vid Monk’s House”
Författare: Caroline Zoob Översättare: Per Lennart Månsson Förlag: Westander Förlag Fackmannajuryns motivering: Virginia och Leonard Woolf söker i början av 1900-talet en tillflyktsort för att skriva och njuta av landsbygdens lugn. De hittar Monk’s House [...]
2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”
Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]
2020 ”Ormbunkar”
Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]