2010 ”Grönsaksodling: Enkelt, ekologiskt och gott”

Författare: Lena Israelsson
Förlag: Bonnier Fakta

Fackmanajuryns motivering: Varför odla grönsaker? Förena nytta med nöje, så känns det när man läser Lena Israelssons grundbok i grönsaksodling. Helst ska det vara både lustfyllt och metodiskt. Här får du hjälp med att bereda landet för sådd, tips kring val av jord, kompostanläggning, sådd, och plantering. Valet av vad du skall odla blir lättare och vem vill inte ha en liten lathund till sin hjälp? Bläddra och låt dig inspireras av såväl text som bild. Följ Lena steg för steg och du kommer att lyckas!

 

Övriga nominerade 2010

Livet i solen – Skapa din egen medelhavsträdgård
Författare: Peter Englander
Foto: Peter Carlsson
Förlag: Bonnier Fakta

Motivering:
Alla som besökt medelhavsområdet vet att man där upplever en speciell känsla. Den här boken hjälper dig att i detalj bena ut vad som skapar denna känsla och att flytta hem den till Sverige. Inred en balkong, en altan eller en annan del av trädgården i medelhavsstil och du kan bli samma livsnjutare som författaren. Du får praktiska tips om anläggningsdetaljer och goda råd om växtval både genom den lättsamma texten och genom det inspirerande bildmaterialet. Boken borde ligga rätt i tiden eftersom vi förutspås ett varmare klimat.

Engelska trädgårdar
Författare: Ann Larås
Foto: Bengt Rönnhedh
Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
Författaren tar oss med på en resa till några av Englands vackraste trädgårdar. Personliga intryck och reflektioner blandas med berättelser om ägare och deras trädgårdsfilosofi. Vi får veta om trädgårdarnas tillkomst och historia, men också exempel på växter.

Flertalet besöksmål är större och mindre privatträdgårdar, men här puffas även för Londons offentliga parker och planteringar och det moderna växthusprojektet Eden project. Boken är rikligt illustrerad och har på slutet en karta med alla platserna, samt en lista med öppettider och annan praktisk information. En bra introduktion på svenska till några av Englands bästa trädgårdspärlor, som kan tjäna till inspiration för egna strövtåg på de brittiska öarna.

Dahlior
Författare: Elisabeth Svalin-Gunnarsson
Foto: Elisabeth Svalin-Gunnarsson
Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
Inspirerande bok om dahlior både historiskt sett och fram till våra dagar. Intressant läsning om dahlians betydelse under flera hundra år som handelsvara och om hur intresset och trenderna har ändrats genom århundradena. Boken lockar läsaren med inspirerande text, fina bilder och bra odlingstips för dig som själv vill prova på att odla några av alla dessa fantastiska sorter som presenteras. Detta är en efterlängtad och väl genomarbetad bok som kommer att fängsla många läsare många år framöver.

Vår trädgårdsbok
Författare: Christel Kvant, Inger Palmstierna
Foto: Gunnel Ginsburg
Illustrationer: Clara Lundqvist
Förlag: Norstedts

Motivering:
Vår trädgårdsbok är en bra och allsidig bok som man klarar sig mycket långt med även om man inte skulle ha någon annan trädgårdsbok att tillgå. Boken har i tidigare upplagor fått epitetet trädgårdsbibel och det håller även för denna upplaga. Den är så bra att den har nominerats, trots att detta är ovanligt för nya (om än utökade) upplagor av tidigare nominerade böcker.

Kryddväxter
Författare: Marie Hansson
Foto: Björn Hansson
Illustrationer: Iann Eklund Tinbäck
Förlag: Norstedts

Motivering:
Kryddväxter är ett lockande, vackert faktaspäckat och digert verk (drygt 300 sidor). Verket tar upp odling, förvaring och användning av kryddväxter samt deras historia. Dessutom finns en omfattande lexikondel med ingående presentationer av ca 250 kryddväxter, ordnade efter sin släkttillhörighet och med många fina bilder. Bra tips och fördjupningsreferenser ger läsglädje åt både nybörjare och mer avancerade odlare.

Wij trädgårdar – En vision i Ockelbo
Författare: Lars Krantz
Foto: Pernilla Hed
Förlag: Norstedts

Motivering:
En vacker och charmfull beskrivning av hur idén att bygga upp en besöksträdgård i kärvt klimat föddes och genomfördes. Anläggningens sju trädgårdar beskrivs både innehållsrikt och med glimten i ögat. Läsaren får också råd och kunskap om trädgårdsodling i ett lite tuffare klimat. Pernilla Heds fotografier är utmärkta och bidrar såväl till bokens innehåll som till dess vackra form.

Sol eller skugga – Torrt, fuktigt, blåsigt eller skyddat läge
Författare: Torsten Wallin
Foto: Torsten Wallin
Förlag: Norstedts

Motivering:
Bokens huvudtema är att all trädgårdsplanering bör ske på växternas villkor, för att man i framtiden ska få en lättskött trädgård där vegetationen frodas. Läsaren får veta vilka grundprinciper som är viktiga att beakta när det gäller trädgårdens utformning, färgsättning och växtval, både i sydliga och nordliga delar av landet. Ett antal trädgårdar i vitt skilda miljöer beskrivs utförligt och åtföljs av noggranna växtförteckningar. Det utmärkta bildmaterialet ger läsaren dels suggestiva helhetsvyer, dels inspirerande detaljbilder på växtmaterialet.

Skydda dina krukväxter
Författare: Maj-Lis Pettersson
Foto: Tomas Lagerström
Förlag: Ordalaget

Motivering:
En praktisk och innehållsrik handbok om att hålla krukväxterna fria från skadegörare. Boken är ett måste för alla som snabbt vill hitta lämpliga åtgärder för sina skadade krukväxter och därigenom ge dem ett långt och välmående liv. Författaren beskriver ingående olika typer av skadedjur och sjukdomar som ofta angriper våra vanligaste krukväxter. Hon presenterar förebyggande åtgärder och redogör tydligt för hur man blir av med skadegörarna.

Boken innehåller en mängd detaljbilder i färg. Layouten är tydlig och klar, vilket gör boken lättanvänd. Sist i boken finns ett utförligt register. Det här kan bli en välanvänd handbok under många år framöver.

Våra fruktsorter
Författare: Leif Blomqvist
Foto: Leif Blomqvist
Eget förlag

Motivering:
En pomologi som innehåller härdiga sorter av äpplen (112), päron (11), plommon (23) och körsbär (29). Fokus ligger på sorter från andra sidan Östersjön (Finland, Ryssland och Baltikum) men många av dem bör kunna odlas även i Sveriges norra inland med framgång.

Tydliga bilder och bra beskrivningar av sorterna samt intressanta noteringar gör boken till ren nöjesläsning och får en att riktigt längta till att sätta nya fruktträd och få njuta höstens skördar.

Om Årets trädgårdsbok 2010

Till Årets trädgårdsbok 2010 valde mässbesökarna på Bok & Biblioteksmässan 2010 i Göteborg och mässbesökarna på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö 2011 boken Grönsaksodling – Enkelt, ekologiskt och gott skriven av Lena Israelsson, utgiven av Bonnier Fakta.

fler pristagare

2022 ”Handbok för en gammal trädgård”

Handbok för en gammal trädgård Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts Juryns motivering: Trädgårdsantikvarien André Strömqvists handbok leder oss på en lustfylld trädgårdspromenad genom historien. Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, [...]

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]