2010 ”Grönsaksodling: Enkelt, ekologiskt och gott”

Författare: Lena Israelsson
Förlag: Bonnier Fakta

Fackmanajuryns motivering: Varför odla grönsaker? Förena nytta med nöje, så känns det när man läser Lena Israelssons grundbok i grönsaksodling. Helst ska det vara både lustfyllt och metodiskt. Här får du hjälp med att bereda landet för sådd, tips kring val av jord, kompostanläggning, sådd, och plantering. Valet av vad du skall odla blir lättare och vem vill inte ha en liten lathund till sin hjälp? Bläddra och låt dig inspireras av såväl text som bild. Följ Lena steg för steg och du kommer att lyckas!

 

Övriga nominerade 2010

Livet i solen – Skapa din egen medelhavsträdgård
Författare: Peter Englander
Foto: Peter Carlsson
Förlag: Bonnier Fakta

Motivering:
Alla som besökt medelhavsområdet vet att man där upplever en speciell känsla. Den här boken hjälper dig att i detalj bena ut vad som skapar denna känsla och att flytta hem den till Sverige. Inred en balkong, en altan eller en annan del av trädgården i medelhavsstil och du kan bli samma livsnjutare som författaren. Du får praktiska tips om anläggningsdetaljer och goda råd om växtval både genom den lättsamma texten och genom det inspirerande bildmaterialet. Boken borde ligga rätt i tiden eftersom vi förutspås ett varmare klimat.

Engelska trädgårdar
Författare: Ann Larås
Foto: Bengt Rönnhedh
Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
Författaren tar oss med på en resa till några av Englands vackraste trädgårdar. Personliga intryck och reflektioner blandas med berättelser om ägare och deras trädgårdsfilosofi. Vi får veta om trädgårdarnas tillkomst och historia, men också exempel på växter.

Flertalet besöksmål är större och mindre privatträdgårdar, men här puffas även för Londons offentliga parker och planteringar och det moderna växthusprojektet Eden project. Boken är rikligt illustrerad och har på slutet en karta med alla platserna, samt en lista med öppettider och annan praktisk information. En bra introduktion på svenska till några av Englands bästa trädgårdspärlor, som kan tjäna till inspiration för egna strövtåg på de brittiska öarna.

Dahlior
Författare: Elisabeth Svalin-Gunnarsson
Foto: Elisabeth Svalin-Gunnarsson
Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
Inspirerande bok om dahlior både historiskt sett och fram till våra dagar. Intressant läsning om dahlians betydelse under flera hundra år som handelsvara och om hur intresset och trenderna har ändrats genom århundradena. Boken lockar läsaren med inspirerande text, fina bilder och bra odlingstips för dig som själv vill prova på att odla några av alla dessa fantastiska sorter som presenteras. Detta är en efterlängtad och väl genomarbetad bok som kommer att fängsla många läsare många år framöver.

Vår trädgårdsbok
Författare: Christel Kvant, Inger Palmstierna
Foto: Gunnel Ginsburg
Illustrationer: Clara Lundqvist
Förlag: Norstedts

Motivering:
Vår trädgårdsbok är en bra och allsidig bok som man klarar sig mycket långt med även om man inte skulle ha någon annan trädgårdsbok att tillgå. Boken har i tidigare upplagor fått epitetet trädgårdsbibel och det håller även för denna upplaga. Den är så bra att den har nominerats, trots att detta är ovanligt för nya (om än utökade) upplagor av tidigare nominerade böcker.

Kryddväxter
Författare: Marie Hansson
Foto: Björn Hansson
Illustrationer: Iann Eklund Tinbäck
Förlag: Norstedts

Motivering:
Kryddväxter är ett lockande, vackert faktaspäckat och digert verk (drygt 300 sidor). Verket tar upp odling, förvaring och användning av kryddväxter samt deras historia. Dessutom finns en omfattande lexikondel med ingående presentationer av ca 250 kryddväxter, ordnade efter sin släkttillhörighet och med många fina bilder. Bra tips och fördjupningsreferenser ger läsglädje åt både nybörjare och mer avancerade odlare.

Wij trädgårdar – En vision i Ockelbo
Författare: Lars Krantz
Foto: Pernilla Hed
Förlag: Norstedts

Motivering:
En vacker och charmfull beskrivning av hur idén att bygga upp en besöksträdgård i kärvt klimat föddes och genomfördes. Anläggningens sju trädgårdar beskrivs både innehållsrikt och med glimten i ögat. Läsaren får också råd och kunskap om trädgårdsodling i ett lite tuffare klimat. Pernilla Heds fotografier är utmärkta och bidrar såväl till bokens innehåll som till dess vackra form.

Sol eller skugga – Torrt, fuktigt, blåsigt eller skyddat läge
Författare: Torsten Wallin
Foto: Torsten Wallin
Förlag: Norstedts

Motivering:
Bokens huvudtema är att all trädgårdsplanering bör ske på växternas villkor, för att man i framtiden ska få en lättskött trädgård där vegetationen frodas. Läsaren får veta vilka grundprinciper som är viktiga att beakta när det gäller trädgårdens utformning, färgsättning och växtval, både i sydliga och nordliga delar av landet. Ett antal trädgårdar i vitt skilda miljöer beskrivs utförligt och åtföljs av noggranna växtförteckningar. Det utmärkta bildmaterialet ger läsaren dels suggestiva helhetsvyer, dels inspirerande detaljbilder på växtmaterialet.

Skydda dina krukväxter
Författare: Maj-Lis Pettersson
Foto: Tomas Lagerström
Förlag: Ordalaget

Motivering:
En praktisk och innehållsrik handbok om att hålla krukväxterna fria från skadegörare. Boken är ett måste för alla som snabbt vill hitta lämpliga åtgärder för sina skadade krukväxter och därigenom ge dem ett långt och välmående liv. Författaren beskriver ingående olika typer av skadedjur och sjukdomar som ofta angriper våra vanligaste krukväxter. Hon presenterar förebyggande åtgärder och redogör tydligt för hur man blir av med skadegörarna.

Boken innehåller en mängd detaljbilder i färg. Layouten är tydlig och klar, vilket gör boken lättanvänd. Sist i boken finns ett utförligt register. Det här kan bli en välanvänd handbok under många år framöver.

Våra fruktsorter
Författare: Leif Blomqvist
Foto: Leif Blomqvist
Eget förlag

Motivering:
En pomologi som innehåller härdiga sorter av äpplen (112), päron (11), plommon (23) och körsbär (29). Fokus ligger på sorter från andra sidan Östersjön (Finland, Ryssland och Baltikum) men många av dem bör kunna odlas även i Sveriges norra inland med framgång.

Tydliga bilder och bra beskrivningar av sorterna samt intressanta noteringar gör boken till ren nöjesläsning och får en att riktigt längta till att sätta nya fruktträd och få njuta höstens skördar.

Om Årets trädgårdsbok 2010

Till Årets trädgårdsbok 2010 valde mässbesökarna på Bok & Biblioteksmässan 2010 i Göteborg och mässbesökarna på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö 2011 boken Grönsaksodling – Enkelt, ekologiskt och gott skriven av Lena Israelsson, utgiven av Bonnier Fakta.

fler pristagare

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]

2018 ”Skogträdgården: Odla ätbart överallt”

Författare: Philipp Weiss och Annevi Sjöberg Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård Fackmanajuryns motivering: Boken ger en grundläggande trädgårds-, park- och naturkunskap utifrån naturens komplexa sammanhang. som förebild och kunskapskälla. En bok som väcker nyfikenhet för mer än [...]

2017 ”I trädgården hörs andra ekon”

Författare: Göran Greider Förlag: Ordfront Fackmannajuryns motivering: Göran Greiders bok öppnar sig med en samling foton av blommor, landskap, en handritad karta och frågan – vad är en trädgård? Boken är uppdelad i de fyra [...]

2015 ”Så ett frö”

Författare: Annelie Johansson Förlag: Max Ström För första gången tilldelas Årets Trädgårdsbok till en bok vars målgrupp är barn, unga och alla vuxna som har nyfikenheten i behåll för odlandets magi. Fackmanajuryns motivering: I Rosendals [...]

2014 ”Arkitektens trädgård”

Författare: Kenneth Kauppi Förlag: Arena förlag Författaren Kenneth Kauppi och formgivaren Marja Pennanen samt representant för Bokförlaget Arena. Fackmanajuryns motivering: I boken Arkitektens trädgård blir vi inbjudna till 19 personliga trädgårdar. Varje trädgård illustreras av [...]

2013 ”Jord: Funderingar kring grunden för vår tillvaro”

Författare: Håkan Wallander Förlag: Atlantis Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2013 gick till författaren och forskaren Håkan Wallander för boken Jord – Funderingar kring grunden för vår tillvaro, utgiven på Bokförlaget Atlantis. Johan Laserna, formgivare, Jacob Christensson, [...]

2012 ”Odlarens handbok”

Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts & Allt om trädgård Fackmanajurynsmotivering:  I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande. Med dessa notiser som grund [...]

2011 ”Odla dina egna grönsaker”

Författare: Åke Truedsson Förlag: Natur & Kultur Fackmanajurymotivering:  Kunnigt, pedagogiskt, okomplicerat, överblickbart, inspirerande. Innehållsrik faktasamling med det viktigaste att tänka på när du odlar dina egna grönsaker, presenterat på ett väldigt stimulerande och aptitligt sätt. [...]

2010 ”Grönsaksodling: Enkelt, ekologiskt och gott”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Bonnier Fakta Fackmanajuryns motivering: Varför odla grönsaker? Förena nytta med nöje, så känns det när man läser Lena Israelssons grundbok i grönsaksodling. Helst ska det vara både lustfyllt och metodiskt. Här [...]

2009 ”Trädgårdsvisioner”

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Fackmanajuryns motivering: En personlig betraktelse över trädgårdens glädjeämnen och vedermödor byggd på egen praktisk erfarenhet. Författarens ser på sin trädgård med såväl drömmarens som kritikerns ögon och skapar därigenom en [...]

2008 ”Trädgårdsliv: Människorna och deras trädgårdar”

Författare: Christina Fryle och Inga Wallenquist Förlag: Sällskapet Trädgårdsamatörerna Fackmanajuryns motivering: Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för [...]

2007 ”Jag tänker på Linné. Han som såg allt”

Författare: Karin Berglund Förlag: Bonnier Fackmanajuryns motivering: En personligt skriven bok där författarens fascination av ämnet smittar. Hon är journalist och skriver berättande och trevligt. Boken är samtidigt otroligt innehållsrik och den är väl genomarbetad [...]

2006 ”Tre mästare. Tre trädgårdar”

Författare: Lotte Möller Fotografi: Charlotte Gawell Förlag: Natur och Kultur Målgrupp: Alla intresserade av trädgårdshistoria och av personerna bakom vårt trädgårdshistoriska kulturarv. Motivering: En inspirerande bok om tre mästare, landskapsarkitekterna och professorerna Per Friberg, Gunnar [...]

2005 ”Vår trädgårdsbok”

Författare: Christel Kvant och Inger Palmstierna Förlag Prisma Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade som behöver råd, tips och idéer för sin trädgård. Fackmanajuryns motivering: Allmänt intryck: En så gott som heltäckande trädgårdsbok med både inspiration och handfasta [...]

2004 ”Cityodling”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Albert Bonnier Målgrupp: en bok för stadsbor som vill få det att prunka på innergårdar, terasser och kolonilotter. Motivering: En välskriven och snygg bok med fina bildexempel på odling i stadsmiljö. [...]

2003: Trädgårdsmagi

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Motivering:  Trädgårdsmagi är en högst personlig skildring. Trots sin något snåriga pedagogik väcker stor denna bok nyfikenhet. På ett pratsamt, familjärt sätt väcker den intresse. Den är skriven på ett lätt skämtsamt [...]