2008 ”Trädgårdsliv: Människorna och deras trädgårdar”
Författare: Christina Fryle och Inga Wallenquist
Förlag: Sällskapet Trädgårdsamatörerna
Fackmanajuryns motivering:
Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för växter står i centrum – att betvinga väder och vind och trotsa klimatzoner är en grundförutsättning. Inget tycks vara omöjligt och längtan efter nya spännande växter sporrar ständigt. Som läsare slås man ändå av hur flyktiga trädgårdar är. Många av dem som porträtteras har varit med länge, en del har till och med hunnit lämna sina trädgårdar. Men med denna kärleksfulla skildring med sina många vackra bilder, lever trädgårdarna på sätt och vis vidare och kan inspirera andra.
Hedersomnämnande 2008
Rosor för nordiska trädgårdar – Buskrosor, Klätterrosor och Rabattrosor
Författare: Lars-Åke Gustavsson
Förlag: Natur & Kultur
Motivering: Till alla intresserade av skötsel och odling av rosor. Rosor för nordiska trädgårdar – ANVÄNDNING OCH SKÖTSEL är en mycket genomarbetad och heltäckande bok om hur rosor odlas i vårt klimat. Här kan alla rosintresserade hitta vad som är lämpligt utifrån de egenskaper man önskar, samt få alla praktiska, väl motiverade, råd. Ett måste för alla rosälskare.
Övriga nominerade 2008
Brev från min trädgård
Författare: Sven-Ingvar Andersson
Förlag: Bokförlaget Arena
Motivering: Till alla som njuter av trädgård och kulturhistoria. I en spännande form, genom personliga och kärleksfulla brev till kända och okända personer, i tid och rum, tar författaren oss med på en lustfylld vandring. Genom den sju-delade trädgården Marnas följer vi författaren som samtidigt avslöjar sina tankar, förhoppningar och avsikter och hur de olika adressaterna inspirerat och påverkat honom till omsorg om allt levande i sin trädgård. Vi får uppleva utvecklingen, kulmen och upplösningen av ett livsverk. Med ett vackert, lättsamt språk och poetiska bilder förmedlar författaren kulturhistoria och trädgårdsglädje genom tid och rum. Ett riktigt vitaminpiller, en bok att bli glad, pigg och lyrisk över!
Refugium, trädgård som tillflykt
Författare: Ingela Bendt
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Motivering: Trädgården som tillflykt, livshållning och en del av ett sorgearbete. Vi får möta trädgårdsfilosofen och trädgårdsarkitekten Hans Drost. Från hans koloniträdgård i Erstalunden knyts hans liv samman och livsträdets årsringar blir transparenta. Barndomens krigsupplevelser i Berlin, skammens Östtyskland och livet i Sverige smälter samman med hans trädgårdsupplevelser. En historia som inte berättats för många gånger, en utblick och inblick i den egna historien, men även världen utanför. Med utsiktplatsen förankrad i ett refugium, en säker plats.
Trädgårdsdesign för 2000-talet
Författare: Terence Conran & Diarmuid Gavin
Förlag: Forum
Motivering: En bok som bör ligga framme för alla trendmedvetna, med design- och trädgårdsintresse. Boken är rikt illustrerad med bilder av hög kvalité. Det är lätt att följa författarnas resonemang och råd om hur man skapar en vacker trädgård med det lilla extra. Innehållet är brett och fantasin får god hjälp av de inspirerande bilderna med stödjande bildtexter.
Växtkomposition – idéer från Enköpings parker
Författare:Ann-Christin och Dan Rosenholm
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Motivering: Till alla trädgårdsintresserade som söker ett verktyg för att förvekliga sina trädgårdsambitioner. Det är en entusiasmerande handbok i växtkomposition med handfasta råd från Enköpings parker. Texten och det vackra bildmaterialet kompletterar varandra vilket bidrar till boken är mycket lättläst och överskådlig. Varje foto och illustration har en geografisk hänvisning vilket möjliggör egna iakttagelser på plats. Boken fyller ett tomrum och bör definitivt kunna erövra en position som lärobok vid landets trädgårdsskolor.
Medelhavsträdgård på svenska
Författare: Peter Englander
Foto: Peter Carlsson
Förlag: Albert Bonniers
Motivering: Ett nytillskott som inspirationsbok för trädgårdsvänner. Författaren har utgått ifrån en gammal anläggning kallad Apotekarens trädgård i Simrishamn och inspirerad av olika delvis klassiska stilar skapat sin svenska Medelhavsträdgård. Boken är kärleksfullt skriven ackompanjerad av charmiga foton, den ger tips och en del praktiska råd. Växtregistret är ett högst personligt urval och betonar för att man skall lyckas vikten av soliga lägen och väldränerad jord.
Klematis – över 100 utvalda sorter
Författare: Andromeda Matz och Krister Cedergren
Fotografi: Andromeda Matz, Krister Cedergren, Erik Karlsson och Jan Lindmark
Förlag: Prisma
Motivering: En lockande och överskådlig handbok om ett spännande växtsläkte. Boken ger läsaren sakkunniga anvisningar om hur klematis kan användas och hur den bäst planteras, gödslas, och beskärs. Katalogdelen ger med sina korta beskrivningar en god överblick över hur olika sorter grupperas och vilka egenskaper de har. Extra roligt att några av svensk klematisodlings främsta namn genom åren lyfts fram. Boken är rikt illustrerad med många närbilder. Den passar i hyllan hos såväl nybörjaren som den redan klematisintresserade.
Klosterträdgårdar. Himmelska platser på jorden
Författare: Lena Israelsson
Fotografi: Lena Israelsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Motivering: En personlig skildring av odlandet i klosterträdgårdar som väcker lust och intresse. Tvärtemot vad man kan tro handlar det här inte bara om äldre tiders klosterträdgårdar och deras växter, utan boken tar framför allt utgångspunkt i odlingen som bedrivs vid dagens kloster. Författaren tar oss med på en resa runt om Europa, där vi får möta munkar och nunnor som både tycks både förvalta och förnya en gammal trädgårdstradition – på så sätt väver Lena Israelsson samman historia och samtid. Boken är rikt och vackert illustrerad och innehåller såväl odlingsråd som tips för den som vill göra en klosterresa.
Bladverk. Lugn bakgrund eller dramatisk effekt i trädgården
Författare: David Joyce
Översättning: Monica Norberg
Förlag: Valentin Förlag AB
Motivering: För envar som är intresserad av det där lilla extra i trädgården.
Trots att boken är skriven för engelska förhållanden kan man lätt ta till sig principerna att framhäva trädgårdens skönhet med hjälp av växternas bladverk – bladens form, storlek, textur och färg – och hela plantans storlek och form. Med ett stort urval vackra bilder, enkel instruktiv text och en lista utvalda växter ger boken läsaren nya insikter om hur man kan skapa nya höjdpunkter i sin trädgård. En bok som kommer att stå sig länge.
Om Årets trädgårdsbok 2008
Till Årets Trädgårdsbok 2008 har mässbesökarna valt ”Trädgårdsliv – Människorna och deras trädgårdar” skriven av Christina Fryle och Inga Wallenquist utgiven av Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Över 1000 mässdeltagare har röstat bland de tio böcker som Stockholms Gartnersällskap har nominerat ur förlagens urval av 2008 års trädgårdsböcker. Samtliga böcker fick röster och flest röster fick ’”Trädgårdsliv – Människorna och deras trädgårdar” som därmed vunnit titeln ’Årets trädgårdsbok 2008’. Tre röstande mässdeltagare som vunnit bokpaket. Fackmanajuryn vill passa på att tacka förlagen och alla mässbesökare som deltagit i framröstningen av ”Årets trädgårdsbok 2008”.
fler pristagare
2023 ”Trädgårdar: Genom årstider och ett förändrat klimat”
Trädgårdar: Genom årstider och ett förändrat klimat Författare: Ulf Nordfjell Foto: Jason Ingram Förlag: Norstedts Fackmanajuryn motivering: Ulf Nordfjells ”Trädgårdar – genom årstider och ett förändrat klimat” tar mästaren med oss i tillblivelsen av tio [...]
2022 ”Handbok för en gammal trädgård”
Handbok för en gammal trädgård Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts Juryns motivering: Trädgårdsantikvarien André Strömqvists handbok leder oss på en lustfylld trädgårdspromenad genom historien. Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, [...]
2021 ”Virginia Woolfs trädgård: historien om trädgården vid Monk’s House”
Författare: Caroline Zoob Översättare: Per Lennart Månsson Förlag: Westander Förlag Fackmannajuryns motivering: Virginia och Leonard Woolf söker i början av 1900-talet en tillflyktsort för att skriva och njuta av landsbygdens lugn. De hittar Monk’s House [...]
2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”
Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]
2020 ”Ormbunkar”
Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en [...]