2008 ”Trädgårdsliv: Människorna och deras trädgårdar”

Författare: Christina Fryle och Inga Wallenquist
Förlag: Sällskapet Trädgårdsamatörerna

Fackmanajuryns motivering:
Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för växter står i centrum – att betvinga väder och vind och trotsa klimatzoner är en grundförutsättning. Inget tycks vara omöjligt och längtan efter nya spännande växter sporrar ständigt. Som läsare slås man ändå av hur flyktiga trädgårdar är. Många av dem som porträtteras har varit med länge, en del har till och med hunnit lämna sina trädgårdar. Men med denna kärleksfulla skildring med sina många vackra bilder, lever trädgårdarna på sätt och vis vidare och kan inspirera andra.

 

Hedersomnämnande 2008

Rosor för nordiska trädgårdar – Buskrosor, Klätterrosor och Rabattrosor
Författare: Lars-Åke Gustavsson
Förlag: Natur & Kultur

Motivering:  Till alla intresserade av skötsel och odling av rosor. Rosor för nordiska trädgårdar – ANVÄNDNING OCH SKÖTSEL är en mycket genomarbetad och heltäckande bok om hur rosor odlas i vårt klimat. Här kan alla rosintresserade hitta vad som är lämpligt utifrån de egenskaper man önskar, samt få alla praktiska, väl motiverade, råd. Ett måste för alla rosälskare.

 

Övriga nominerade 2008

Brev från min trädgård
Författare: Sven-Ingvar Andersson
Förlag: Bokförlaget Arena

Motivering: Till alla som njuter av trädgård och kulturhistoria. I en spännande form, genom personliga och kärleksfulla brev till kända och okända personer, i tid och rum, tar författaren oss med på en lustfylld vandring. Genom den sju-delade trädgården Marnas följer vi författaren som samtidigt avslöjar sina tankar, förhoppningar och avsikter och hur de olika adressaterna inspirerat och påverkat honom till omsorg om allt levande i sin trädgård. Vi får uppleva utvecklingen, kulmen och upplösningen av ett livsverk. Med ett vackert, lättsamt språk och poetiska bilder förmedlar författaren kulturhistoria och trädgårdsglädje genom tid och rum. Ett riktigt vitaminpiller, en bok att bli glad, pigg och lyrisk över!

 

Refugium, trädgård som tillflykt
Författare: Ingela Bendt
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Motivering: Trädgården som tillflykt, livshållning och en del av ett sorgearbete. Vi får möta trädgårdsfilosofen och trädgårdsarkitekten Hans Drost. Från hans koloniträdgård i Erstalunden knyts hans liv samman och livsträdets årsringar blir transparenta. Barndomens krigsupplevelser i Berlin, skammens Östtyskland och livet i Sverige smälter samman med hans trädgårdsupplevelser. En historia som inte berättats för många gånger, en utblick och inblick i den egna historien, men även världen utanför. Med utsiktplatsen förankrad i ett refugium, en säker plats.

Trädgårdsdesign för 2000-talet
Författare: Terence Conran & Diarmuid Gavin
Förlag: Forum

Motivering: En bok som bör ligga framme för alla trendmedvetna, med design- och trädgårdsintresse. Boken är rikt illustrerad med bilder av hög kvalité. Det är lätt att följa författarnas resonemang och råd om hur man skapar en vacker trädgård med det lilla extra. Innehållet är brett och fantasin får god hjälp av de inspirerande bilderna med stödjande bildtexter.

 

Växtkomposition – idéer från Enköpings parker
Författare:Ann-Christin och Dan Rosenholm
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Motivering: Till alla trädgårdsintresserade som söker ett verktyg för att förvekliga sina trädgårdsambitioner. Det är en entusiasmerande handbok i växtkomposition med handfasta råd från Enköpings parker. Texten och det vackra bildmaterialet kompletterar varandra vilket bidrar till boken är mycket lättläst och överskådlig. Varje foto och illustration har en geografisk hänvisning vilket möjliggör egna iakttagelser på plats. Boken fyller ett tomrum och bör definitivt kunna erövra en position som lärobok vid landets trädgårdsskolor.

 

Medelhavsträdgård på svenska
Författare: Peter Englander
Foto: Peter Carlsson
Förlag: Albert Bonniers

Motivering: Ett nytillskott som inspirationsbok för trädgårdsvänner. Författaren har utgått ifrån en gammal anläggning kallad Apotekarens trädgård i Simrishamn och inspirerad av olika delvis klassiska stilar skapat sin svenska Medelhavsträdgård. Boken är kärleksfullt skriven ackompanjerad av charmiga foton, den ger tips och en del praktiska råd. Växtregistret är ett högst personligt urval och betonar för att man skall lyckas vikten av soliga lägen och väldränerad jord.

 

Klematis – över 100 utvalda sorter
Författare: Andromeda Matz och Krister Cedergren
Fotografi:  Andromeda Matz, Krister Cedergren, Erik Karlsson och Jan Lindmark
Förlag: Prisma

Motivering: En lockande och överskådlig handbok om ett spännande växtsläkte. Boken ger läsaren sakkunniga anvisningar om hur klematis kan användas och hur den bäst planteras, gödslas, och beskärs. Katalogdelen ger med sina korta beskrivningar en god överblick över hur olika sorter grupperas och vilka egenskaper de har. Extra roligt att några av svensk klematisodlings främsta namn genom åren lyfts fram. Boken är rikt illustrerad med många närbilder. Den passar i hyllan hos såväl nybörjaren som den redan klematisintresserade.

 

Klosterträdgårdar. Himmelska platser på jorden
Författare: Lena Israelsson
Fotografi: Lena Israelsson
Förlag: Wahlström & Widstrand

Motivering: En personlig skildring av odlandet i klosterträdgårdar som väcker lust och intresse. Tvärtemot vad man kan tro handlar det här inte bara om äldre tiders klosterträdgårdar och deras växter, utan boken tar framför allt utgångspunkt i odlingen som bedrivs vid dagens kloster. Författaren tar oss med på en resa runt om Europa, där vi får möta munkar och nunnor som både tycks både förvalta och förnya en gammal trädgårdstradition – på så sätt väver Lena Israelsson samman historia och samtid. Boken är rikt och vackert illustrerad och innehåller såväl odlingsråd som tips för den som vill göra en klosterresa.

 

Bladverk. Lugn bakgrund eller dramatisk effekt i trädgården
Författare: David Joyce
Översättning: Monica Norberg
Förlag: Valentin Förlag AB

Motivering: För envar som är intresserad av det där lilla extra i trädgården.
Trots att boken är skriven för engelska förhållanden kan man lätt ta till sig principerna att framhäva trädgårdens skönhet med hjälp av växternas bladverk – bladens form, storlek, textur och färg – och hela plantans storlek och form. Med ett stort urval vackra bilder, enkel instruktiv text och en lista utvalda växter ger boken läsaren nya insikter om hur man kan skapa nya höjdpunkter i sin trädgård. En bok som kommer att stå sig länge.

 

Om Årets trädgårdsbok 2008

Till Årets Trädgårdsbok 2008 har mässbesökarna valt ”Trädgårdsliv – Människorna och deras trädgårdar” skriven av Christina Fryle och Inga Wallenquist utgiven av Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Över 1000 mässdeltagare har röstat bland de tio böcker som Stockholms Gartnersällskap har nominerat ur förlagens urval av 2008 års trädgårdsböcker. Samtliga böcker fick röster och flest röster fick ’”Trädgårdsliv – Människorna och deras trädgårdar” som därmed vunnit titeln ’Årets trädgårdsbok 2008’. Tre röstande mässdeltagare som vunnit bokpaket. Fackmanajuryn vill passa på att tacka förlagen och alla mässbesökare som deltagit i framröstningen av ”Årets trädgårdsbok 2008”.

fler pristagare

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]

2018 ”Skogträdgården: Odla ätbart överallt”

Författare: Philipp Weiss och Annevi Sjöberg Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård Fackmanajuryns motivering: Boken ger en grundläggande trädgårds-, park- och naturkunskap utifrån naturens komplexa sammanhang. som förebild och kunskapskälla. En bok som väcker nyfikenhet för mer än [...]

2017 ”I trädgården hörs andra ekon”

Författare: Göran Greider Förlag: Ordfront Fackmannajuryns motivering: Göran Greiders bok öppnar sig med en samling foton av blommor, landskap, en handritad karta och frågan – vad är en trädgård? Boken är uppdelad i de fyra [...]

2015 ”Så ett frö”

Författare: Annelie Johansson Förlag: Max Ström För första gången tilldelas Årets Trädgårdsbok till en bok vars målgrupp är barn, unga och alla vuxna som har nyfikenheten i behåll för odlandets magi. Fackmanajuryns motivering: I Rosendals [...]

2014 ”Arkitektens trädgård”

Författare: Kenneth Kauppi Förlag: Arena förlag Författaren Kenneth Kauppi och formgivaren Marja Pennanen samt representant för Bokförlaget Arena. Fackmanajuryns motivering: I boken Arkitektens trädgård blir vi inbjudna till 19 personliga trädgårdar. Varje trädgård illustreras av [...]

2013 ”Jord: Funderingar kring grunden för vår tillvaro”

Författare: Håkan Wallander Förlag: Atlantis Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2013 gick till författaren och forskaren Håkan Wallander för boken Jord – Funderingar kring grunden för vår tillvaro, utgiven på Bokförlaget Atlantis. Johan Laserna, formgivare, Jacob Christensson, [...]

2012 ”Odlarens handbok”

Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts & Allt om trädgård Fackmanajurynsmotivering:  I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande. Med dessa notiser som grund [...]

2011 ”Odla dina egna grönsaker”

Författare: Åke Truedsson Förlag: Natur & Kultur Fackmanajurymotivering:  Kunnigt, pedagogiskt, okomplicerat, överblickbart, inspirerande. Innehållsrik faktasamling med det viktigaste att tänka på när du odlar dina egna grönsaker, presenterat på ett väldigt stimulerande och aptitligt sätt. [...]

2010 ”Grönsaksodling: Enkelt, ekologiskt och gott”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Bonnier Fakta Fackmanajuryns motivering: Varför odla grönsaker? Förena nytta med nöje, så känns det när man läser Lena Israelssons grundbok i grönsaksodling. Helst ska det vara både lustfyllt och metodiskt. Här [...]

2009 ”Trädgårdsvisioner”

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Fackmanajuryns motivering: En personlig betraktelse över trädgårdens glädjeämnen och vedermödor byggd på egen praktisk erfarenhet. Författarens ser på sin trädgård med såväl drömmarens som kritikerns ögon och skapar därigenom en [...]

2008 ”Trädgårdsliv: Människorna och deras trädgårdar”

Författare: Christina Fryle och Inga Wallenquist Förlag: Sällskapet Trädgårdsamatörerna Fackmanajuryns motivering: Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för [...]

2007 ”Jag tänker på Linné. Han som såg allt”

Författare: Karin Berglund Förlag: Bonnier Fackmanajuryns motivering: En personligt skriven bok där författarens fascination av ämnet smittar. Hon är journalist och skriver berättande och trevligt. Boken är samtidigt otroligt innehållsrik och den är väl genomarbetad [...]

2006 ”Tre mästare. Tre trädgårdar”

Författare: Lotte Möller Fotografi: Charlotte Gawell Förlag: Natur och Kultur Målgrupp: Alla intresserade av trädgårdshistoria och av personerna bakom vårt trädgårdshistoriska kulturarv. Motivering: En inspirerande bok om tre mästare, landskapsarkitekterna och professorerna Per Friberg, Gunnar [...]

2005 ”Vår trädgårdsbok”

Författare: Christel Kvant och Inger Palmstierna Förlag Prisma Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade som behöver råd, tips och idéer för sin trädgård. Fackmanajuryns motivering: Allmänt intryck: En så gott som heltäckande trädgårdsbok med både inspiration och handfasta [...]

2004 ”Cityodling”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Albert Bonnier Målgrupp: en bok för stadsbor som vill få det att prunka på innergårdar, terasser och kolonilotter. Motivering: En välskriven och snygg bok med fina bildexempel på odling i stadsmiljö. [...]

2003: Trädgårdsmagi

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Motivering:  Trädgårdsmagi är en högst personlig skildring. Trots sin något snåriga pedagogik väcker stor denna bok nyfikenhet. På ett pratsamt, familjärt sätt väcker den intresse. Den är skriven på ett lätt skämtsamt [...]