
Programpunkter för 2025
3 mars: Föredrag om Axel Pihl och Knut Bovin
Axel Pihl (1838–1927) och Knut Bovin (1853–1926) var två av Stockholms Gartnersällskaps portalfigurer och har betytt mycket för den svenska trädgårdsnäringen från sent 1800-tal och framåt. Pihl var bl a föreståndare vid Svenska trädgårdsföreningens elevskola och en flitig författare av trädgårdslitteratur och trädgårdstidningar, tex Handbok i svenska trädgårdsskötseln, Svenska fruktsorter i färglagda avbildningar och Tidning för trädgårdsodlare. Bovin i sin tur grundade tidningen Viola för 130 år sedan, var en av Sveriges Pomologiska Förenings stiftare, tog initiativ till Sveriges Handelsträdgårds-mästareförbund och Gartnerfonden. Han arbetade på Rosendals trädgårdsskola och drev Kräftrikets handelsträdgård, specialiserad på perenner, och hade uppdrag t ex på Hasselbacken och Skansen.
Föreläsare är Jan Malmstedt och Göran Holmberg. Jan är journalist och författare, som nu arbetar med en bok om sin farmors far, Axel Pihl. Göran är företagsekonom och bland annat fd gymnasielärare, och författare till boken om sin mormors far Knut Bovin, Ett liv i Floras tjänst – Knut Bovin trädgårdsmästare, publicist, idealist (2022), som belönades med Årets trädgårdsboks hedersomnämnande 2023. Moderator är Inger Olausson.
Plats: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin, Drottninggatan 95 B, Stockholm. Närmaste T-banestation är Odenplan.
Tid: Måndagen den 3 mars. Ni är välkomna att mingla från kl 17.30. Föredraget börjar kl 18.00.
Förtäring: Lättare tilltugg, chips och alkoholfri dryck. Kostnad: 100 kr för medlem, 200 kr för icke medlem.
Anmälan: Görs till info@gartnersallskapet.se senaste den 28 feb och bekräftas snarast därefter genom inbetalning av avgiften via Swish 123 414 2154, eller plusgiro 20 38-8, Stockholms Gartnersällskap.
27–30 mars: Nordiska trädgårdar
Stockholms gartnersällskap kommer inte att ha någon egen monter på årets trädgårdsmässa – vi har tidigare år på olika sätt uppmärksammat Årets trädgårdsbok i detta forum. Många av sällskapets medlemmar medverkar dock på mässan – hör gärna av dig om du gör det, så kan vi sprida information i våra kanaler!
Här nedan är tre tips på föredrag kopplade till bokverket Svensk trädgårdshistoria, som kommer att uppmärksammas på mässan i och med att det sista bandet ges ut i vår, Svensk trädgårdshistoria. 1500 till 1800 (2025). I och med det är Vitterhetsakademiens och Skogs- och lantbruksakademiens trebandsverk om svensk trädgårdsodling, från förhistorien och in i vår tid, komplett. De två andra delarna är Svensk trädgårdshistoria. Förhistoria och medeltid (2021) och Svensk trädgårdshistoria. 1800- och 1900-tal (2023).
Tid: Nordiska trädgårdar pågår torsdag 27 mars t.o.m. söndag 30 mars.
Exakta tider för föredragen kommer att meddelas på Nordiska trädgårdars webbplats https://nordiskatradgardar.se/
Torsdag 27 mars:
• Åsa Ahrland, ”Trädgårdsliv för 400 år sedan”
Fredag 28 mars:
• Inger Olausson & Matti Wiking Leino, ”Från mångfald till enfald i trädgårdsodlingen”
• Jens Heimdahl, ”Vad trädgårdsarkeologin har gjort för trädgårdshistorien”
10 april: Besök Stångby plantskola, Märsta
Vi besöker Stångby plantskola i Märsta och tar del av deras sortiment, diskuterar val av arter beroende på klimatförändringar och hör om spännande nyheter. Stångby driver också Stångby akademi för att sprida kunskap och inspiration till yrkesverksamma. Hortonom Fredrik Taflin berättar om verksamheten, visar oss runt och svarar på våra frågor! Stångby plantskola grundades 1978, och företaget Taflin & Andersson år 2002. Företagen slog sig ihop och skapade ett nytt Stångby från 2008. Idag har företaget ett 50-tal medarbetare, med huvudkontor utanför Lund. År 2013 etablerade de sig även i Märsta. Stångby tar emot högst 30 deltagare, så först till kvarn med anmälan är det som gäller!
Tid: Torsdag 10 april kl 17.
Plats: Vid huvudentrén, Östra Bangatan 31, Märsta. Enklast är att ta pendeltåget till Märsta station om man inte kommer med bil. Från stationen är det ca 10 minuters promenad.
Förtäring: Kaffe/te och macka serveras.
Kostnad: 50 per person.
Anmälan: görs senast den 3 april till info@gartnersallskapet.se och bekräftas snarast därefter genom inbetalning av avgiften via Swish 123 414 2154, eller plusgiro 20 38-8, Stockholms Gartnersällskap.
21 maj: Besök hos Orto Novo AB, Ekerö
Det är många år sedan Stockholms gartnersällskap senast besökte företaget Orto Novo AB, med sina omfattande växthusodlingar av färska örter och sallat i krukor på Ekerö, två mil väster om Stockholm. Företaget Orto Novo växthusodling AB drivs av familjen Kårfors, som startade verksamheten år 1988. De har därefter expanderat båda vad gäller odlingsytor och sortiment. Vid starten odlades främst dill, gräslök och persilja – idag sås 200 000 krukor i veckan, odlingsytan är på 22 000 m2 och sortimentet omfattar fler än 50 sorter. De har ett ambitiöst miljöarbete och använder inga kemiska växtskyddsmedel. De är Sveriges första klimatcertifierade producent av örter och sallater och alla produkter är märkta Svenskt Sigill. Det kommer att finnas möjlighet att köpa örter i samband med besöket.
Plats: Örtvägen 17.
Tid: Buss 311 avgår från Brommaplan kl 16.09 till hållplats Nyckelby på Ekerö (ankomst kl 16:46), därifrån en kort promenad till Orto Novos huvudentré på Örtvägen 17. Alternativt res i egen bil.
Förtäring: Kaffe serveras – ta med egen matsäck.
Kostnad: Gratis evenemang.
Anmälan: görs till info@gartnersallskapet.se senast den 16 maj.
I maj kommer utskick med utförlig information om följande programpunkter.
3 juni: Besök Skogskyrkogården – hur möter ny gestaltning de kulturhistoriska kraven i ett världsarv? Visning av kv 25, en ny askgravlund på Skogskyrkogården.
Landskapsarkitekt Maria Handberg, Bjerking, berättar om tankarna och gestaltningen av platsen där den biologiska mångfalden fått stort fokus. Antikvarie Fredrika Mellander Rönn berättar om kulturarvet och sin roll i projektet. Vi träffas vid Visitor Center för fika och kort genomgång innan vi går till askgravlunden.
Plats: Visitor Center Skogskyrkogården.
Tid: Tisdag 3 juni kl 17.30.
Kostnad: 150 kronor för medlemmar och 300 kr för icke medlemmar. Macka, kaffe/te och guidning ingår i kostnad. Anmälan senast 26 maj till info@gartnersallskapet.se
23 augusti: Sommarutflykt Norrköping – heldag
Årets sommarutflykt går till Norrköping, där vi bland 23 augusti: Sommarutflykt Norrköping – heldag annat ska titta på den vackra Carl-Johans park intill järnvägsstationen. Maria Löfgren, hortonom och trädgårdshistoriker vid Göteborgs universitet har skrivit om 1800-talets praktfulla tapetrabatter och kommer att berätta om detta. Det finns mycket annat att titta på i Norrköping och programmet är under bearbetning. Detta arrangemang görs i samarbete med Västra Sörmlands Gartnersällskap.
Mötesplats: Norrköpings Centralstation
Tid: Lördag 23 augusti, heldag.
Resa: Resa görs företrädesvis med tåg.
Kostnad: Vi återkommer med information.
Anmälan: info@gartnersallskapet.se senast 15/8
17 september: Besök Norra stationsparken
Vi får en exklusiv visning av landskapsarkitekt Brita Holmgren på AJ landskap AB. Norra Stationsparken är påkostnad och med en hög detaljering. Inte minst växtbeståndet i planteringar är mycket sevärt och består av stora solitärträd uppe på bjälklag, vilket har krävt mycket tekniska lösningar. Parken är lekfull och med mycket utrymme för sittplatser och aktivitet. Vi börjar med att titta på utställningen och går sedan gemensamt ut i parken. Vi avslutar med eftersnack på en näraliggande pub, vilka det finns gott om i området.
Plats: Solnavägen 1E
Tid: Onsdag 17 september, preliminärt kl 17.00.
Kostnad: Vi återkommer med uppgifter om kostnader. Efter arrangemanget fortsätter de som vill och kan till en gemensam AW till självkostnadspris på näraliggande pub.
Anmälan: görs till info@gartnersallskapet.se senast 12 september.
Läs mer om projektet här: https://vaxer.stockholm/projekt/norrmalm/norra-stationsparken/
aktuellt
27–30 mars: Nordiska trädgårdar
Stockholms gartnersällskap kommer inte att ha någon egen monter på årets trädgårdsmässa – vi har tidigare år på olika sätt uppmärksammat Årets trädgårdsbok i detta forum. Många av sällskapets medlemmar medverkar dock på mässan – [...]
Nyfiken på föregångare i trädgårdshistorien?
Måndag den 3 mars blir det föredrag om Axel Pihl och Knut Bovin. Lär dig mer om två av Stockholms Gartnersällskaps portalfigurer, som har betytt mycket för den svenska trädgårdsnäringen från sent 1800-tal och framåt. [...]
Programpunkter för 2025
3 mars: Föredrag om Axel Pihl och Knut Bovin Axel Pihl (1838–1927) och Knut Bovin (1853–1926) var två av Stockholms Gartnersällskaps portalfigurer och har betytt mycket för den svenska trädgårdsnäringen från sent 1800-tal och framåt. [...]
Välkomna på årsmöte och föredrag
Välkomna till sällskapets årsmöte den 12 februari! Efter det formella blir kvällens föredrag i dialogform med Thorbjörn Andersson, författare, landskapsarkitekt och professor emeritus på Sveriges Lantbruksuniversitet samt Emma Simonsson, moderator och landskapsarkitekt på Urbio. Författaren [...]
Blomsterodlingens och blomsterbinderiets historia
Årets sista programpunkt blir ett föredrag av Camilla Gåfvels och Inger Olausson om blomsterodlingens och blomsterbinderiets historia. De arbetar tillsammans med att samla in material till en bok i ämnet och har bland annat intervjuat [...]
Medlemsaktivitet i November: Trädgårdsmästarens orangeri
Maria Löfgren blev vinnare av utmärkelsen Årets trädgårdsbok 2024 och håller föredrag som bygger på hennes bok ”Trädgårdsmästarens orangeri – om växternas övervintringshus” Hör om övervintringshusens historia och om många av de utmaningar som trädgårdsmästarna [...]