12 böcker nominerade till Årets Trädgårdsbok 2024

Fackmannajuryn har nu läst, bedömt och nominerar 12 st trädgårdsböcker till utmärkelsen Årets trädgårdsbok. I fackmannajuryn ingår ledamöter för Stockholms Gartnersällskap samt ett antal experter som kompletterar juryn. Det har denna omgång inkommit 32 titlar i år från förlag och författare, både fysiska böcker och i digitalt form. Utmärkelsen instiftades av Stockholms Gartnersällskap år 2003 för att lyfta fram trädgårdslitteratur av god kvalité och för att visa den bredd som finns.

Vem vinner utmärkelsen 2024?

Vinnare och hedersomnämnande offentliggörs på ett öppet event på Rönnells Antikvariat i Stockholm, onsdag den 16 okt. Alla är välkomna till en kväll med fokus på trädgårdslitteratur! Bokjuryn presenterar nominerade boktitlar och vinnaren av Årets trädgårdsbok 2024. Anmäl er till Rönnells Antikvariat via E-post: info@ronnells.se

Alla nominerade titlar 2024:

Trädgårdsromanser
  Mina bästa stunder, sorter och recept
Författare: Hannu Sarenström
Formgivare: Pernilla Qvist
Förlag: Norstedts
I ”Trädgårdsromanser” får vi återigen följa Hannu Sarenström i trädgården på danska ön Langeland. Han delar med sig av sina erfarenheter, tankar och recept under ett trädgårdsår, varvat med besök i andra trädgårdar i omgivningen. Enligt honom är trädgårdsromanser något hänförande som uppstått av sig självt, eller som är nogsamt planerat och blivit bättre än man kunnat föreställa sig. Det är en bok för alla som vill få tips om nya sorter att pröva, inspireras till att ta större, djärvare tag i trädgården, eller bara drömma sig bort.

 

Pumpa
  Mat, odling & mastodonter
Författare: Alva Herdevall, Anders Rydell
Fotograf: Roland Persson
Förlag: Natur & Kultur
Med snygga bilder, vackra illustrationer och intressant information är boken ”Pumpa” en förförande och rolig bok. Här finns kunskap om hur man lyckas med att odla pumpor, presentationer av olika pumpor samt många frestande matrecept. Pumpan är en mångsidig växt som tillhör en av mänsklighetens äldsta kultiverade grödor. Den största pumpan kan väga mer än en fullvuxen ko och den minsta är så liten att den kan odlas i en balkonglåda. Herdevall och Rydell har skrivit en kul och mycket läsvärd bok som varje trädgårds- och odlingsintresserad person kommer uppskatta oavsett om man är godsherre, balkongbonde eller något däremellan.

 

En annan sorts trädgård
  Killahuset på Österlen
Författare: Mia Gröndahl
Förlag: Gröndahl & Rietz
Fyrtio år har gått, en gård som stått öde har får ett nytt liv och en åker har förvandlats till en underbar och bråkig trädgård. Mia Gröndahl har tillsammans med nära och kära haft en längtan att förverkliga en trädgårdsdröm där trädgårdens växtkraft och framväxt ges en självklar plats. Boken ”En annan sorts trädgård” är tillägnad författarens barnbarn, och är på sitt sätt en släkthistoria i trädgårdens tecken. Gårdens historia vävs samman med författarens egna barndomsminnen från mormoderns trädgård. Detta är en trädgård att älska. Med ett sex meter högt rosentorn!

 

Trädgårdsdesign
  Hemma hos Karolina på Länsmansgården
Författare: Karolina Brising
Formgivare: Pernilla Qvist
Förlag: Norstedts
Karolina Brising bjuder generöst på sin passion för trädgård, en passion hon utvecklat till ett yrke och en livsstil på sin blomstrande Länsmansgården. Boken lär ut en tydlig och stegvis metod för att planera en trädgård. Metoden är gedigen, men enkel att följa, och exemplifieras av planer och ljuvliga bilder från Karolinas arbete med sin egen trädgård. ”Trädgårdsdesign” är en vacker bok för inspiration men också en bok att lusläsa för den stora nyttans skull.

 

Vildare rosor
Författare: Marika Delin
Fotograf: Karin Björkquist
Förlag: Natur & Kultur
Boken ”Vildare rosor” av Marika Delin, skildrar de vilda favoriterna och varje ros med fin, personlig historik, tillsammans med fakta om rosen med indelning i rosornas färger, storlek och växtsätt. Vackra bilder av fotograf Karin Björkquist visar blomningen men också rosornas spektakulära taggar och färgglada, formstarka nypon. Bilderna gäckar till mersmak och lust att ta in en vildros i sin egen trädgård. Vidare tipsar Marika om växter som passar bra att leva tillsammans med rosor, tar upp praktisk kunskap kring plantering och beskärning och till sist några färgstarka idéer om vad som går att göra med nyponen.

 

Topografier : landskapets texter
Författare: Thorbjörn Andersson
Förlag: Carlssons
”Topografier” beskriver landskapet utifrån människans perspektiv indelat i sektioner kallade Platser, Idéer, Stadsliv och Personer. Alla har vi vår egen relation till landskapet, både som nytta, upplevelse och nöje. Thorbjörn Andersson har i dessa skrifter valt att dokumentera och uttrycka åsikter som landskapsarkitekt, i ett urval av texter som ger inblick i tillkomsten och skapandet av svenska landskapsrum och trädgårdar vid sidan av begreppet natur. I en mer urbaniserad värld, blir landskapsarkitektens roll ständigt utmanad, och boken blir ett viktigt verk som sammanfattar den sentida landskapsarkitekturen på ett pedagogiskt sätt.

 

Klint Karins kålrot och Kurt Jönssons bondböna
  Svenska lokalsorter och deras historia
Författare: Matti Wiking Leino, Lena Nygårds & Agneta Börjeson
Illustratör/Fotograf: Ingrid Henell
Förlag: SLU / Nationella Genbanken
I ”Klint Karins kålrot och Kurt Jönssons bondböna”, en bok om lokalsorter av köksväxter, lyckas författarna Leino, Nygårds och Börjeson med konststycket att beskriva sorter av bland annat gurkor, ärtor och kål i ett format som liknar en historisk novellsamling full av varma personporträtt. Den passar att ligga på köksbordet, att läsas till kaffet medan bönorna växer ute i landet. Boken förmedlar värdet av att odla, skörda och ta eget utsäde och berättar om vikten av att hitta rätt sort till rätt odlingsbetingelser. Kunskap som bör föras vidare till nästa generation, tillsammans med en påse utsäde.

 

Nya odlarens handbok
Författare: André Strömqvist
Illustratör: Nadia Nörbom
Formgivare: Pernilla Qvist
Fotograf: Göran Thorén
Förlag: Norstedts
”Nya odlarens handbok” av André Strömqvist är en fantastiskt rik bok. Ett hållbart odlande är utgångspunkten för denna pedagog som personligt och lättförståeligt berättar inte bara vad du ska göra, utan också varför. Vi får verkligen lära oss det mesta. Avsnitt om kompost, gödsel och jord inleder. Han tar oss till förökning och plantering, köksträdgården, beskärning, problem som uppstår, vad som finns att göra vid olika årstider. Snygg och trevlig bok att ha nytta av i många år. Du som redan kan allt får din kunskap bekräftad och får helt klart även några nya intressanta funderingar. Föregångaren, ”Odlarens handbok”, utsågs till Årets trädgårdsbok år 2012.

 

Trädgårdsmästarens orangeri
  Om växternas övervintringshus
Författare: Maria Löfgren
Formgivare: Kristin Lidström
Förlag: Apell
Detta är historien om en trädgårdsbyggnad som givits många namn och utformningar under århundraden och möjliggjort odlandet av exotiska och dyrbara växter i Sveriges kalla klimat. Med välskriven pedagogisk klarhet, tydliga beskrivningar och utmärkt bildmaterial omfamnar Maria Löfgren svensk trädgårdshistoria och ger läsaren fullt fokus på ”Trädgårdsmästarens orangeri”. En läsupplevelse för odlingsintresserade med historiska fakta och om trädgårdsmästarnas breda kunnande och hantverk genom tiderna. En kunskapsskatt om en byggnad, vars betydelser inte längre förbises i svensk trädgårdshistoria.

 

Rävbacken
  Hur arvet från Europas mammutstäpp väcktes till liv för blommor, fjärilar och bin
Författare: Emil V. Nilsson
Förlag: Natur & Kultur
Är detta en trädgårdsbok? Jo, det är livets väv som skildras i ”Rävbacken” av Emil V. Nilsson. Både ängen och trädgården är en del av landskapet och även om skalan och insatserna må skifta kan alla medvetna och konkreta handlingar bidra till att rädda och vårda biologisk mångfald. Genom att alternera mellan historien om ängens naturtypiska tillblivelse och berättelsen och det egna arbetet för restaurering av kulturlandskapet på Rävbacken, får läsaren en kunskapslektion i både ansvar och hopp. När jordens resurser utarmas och klimatförändring hotar framtiden har vissa en trädgård att jobba med, andra en hel äng. Och vi som läst – vi vet att hopp kan räknas i backsippor.

 

Genom Floras riken
  Göteborgs botaniska trädgårds expeditioner och insamlingsresor
Författare: Torgny Nordin
Formgivare: Per Kollberg
Förlag: Votum
Trots sin korta historia har Göteborgs botaniska trädgård sedan den öppnade 1923, etablerat sig som Nordens främsta botaniska trädgård. Expeditioner och insamlingsresor till olika platser i världen har utvecklat trädgården som plats och nav för botaniskt och hortikulturellt vetande. I den fascinerade skildringen ”Genom Floras riken” får vi följa trädgårdens skickliga botanister och trädgårdsmästare på resor, ofta med sikte på att hitta växter härdiga i det svenska västkustklimatet. Tillsammans med författaren Torgny Nordin kippar vi efter andan vid åsynen av fälten med kejsarkronor på 2 000 meters höjd i Iran och hittar ullungrönnen på en Sydkoreansk ö med Tor Nitzelius. Illustrationerna och det kulturhistoriska perspektivet förhöjer reseupplevelsen i fåtöljen.

 

Svensk trädgårdshistoria
  1800- och 1900-tal
Författare: Allan Gunnarsson, Eva Gustavsson, Åsa Klintborg Ahlklo, Catharina Nolin, Inger Olausson, Matti Wiking Leino
Förlag: Kungl. Vitterhetsakademien
På ett förtjänstfullt sätt tar sig Sveriges ledande trädgårdshistoriker an en händelserik och komplex tidsperiod. I den 3:e delen av svensk trädgårdshistoria beskriver experterna inom sina specialområden utvecklingen under 1800- och 1900-talen. Vitt skilda områden behandlas som koloniträdgårdar, skolträdgårdar och järnvägsparker samt trädgårdsutbildningar och den kommersiella trädgårdsodlingen. Köksväxtodling och krukväxter liksom rosförädling, stadsparker, sjukhusparker och villaträdgårdar gås igenom. 1800- och 1900-talets trädgårdskultur har ett brett spann och detta verk kommer tillsammans med de övriga delarna om svensk trädgårdshistoria bli en klassiker för alla trädgårdshistoriskt intresserade.

Har du frågor om utmärkelsen Årets Trädgårdsbok?

Kontakta Mariana Vodovosoff, jurymedlem och kontaktperson för Årets Trädgårdsbok
E-post: Mariana.vodovosoff@gmail.com
Mobil: 0707 – 95 35 29

Published On: oktober 2, 2024

aktuellt

Vem vinner utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2024?

Vi hälsar alla medlemmar varmt välkomna till Rönnells antikvariat och offentliggörandet av Årets Trädgårdsbok 2024! Utmärkelsen instiftades av Stockholms Gartnersällskap år 2003 för att lyfta fram trädgårdslitteratur av god kvalité och för att visa den bredd som finns.

  • Groens Malmgård Fotograf: Larssons Ateljé. Stadsmuseet i Stockholm

Groens malmgård – ett hemligt paradis

Vid foten av Vita Bergen, bakom ett rödmålat plank, gömmer sig Groens malmgård, en av Stockholms bäst bevarade malmgårdsträdgårdar med en obruten nyttoodling under mer än 300 år. Platsen har en spännande historia och har [...]

Inbetalning av medlemsavgift för 2024

Inbetalning av medlemsavgiften för 2024 har just skickats ut till alla medlemmar via e-post. Glöm inte att betala så snart som möjligt via swish eller plusgiro och kom ihåg att ange ditt namn! Om du [...]

Vår- och Sommarprogram 2024

Varmt välkomna till Stockholms Gartnersällskaps aktiviteter vår och sommar! Glöm inte anmäla er, då en del aktiviteter har begränsats med deltagare. I rara böckers sällskap - besök till Hagströmerbiblioteket - 25 april Flytten av biblioteket [...]

I rara böckers sällskap – bokvisning på Hagströmerbiblioteket

Besök med guidning och bokvisning på Hagströmerbiblioteket som ännu en tid ligger kvar i Haga tingshus intill E4 och inrymmer en fantastisk bokskatt i specialbyggda bokhyllor. Flytten av biblioteket till nya, modernare lokaler är nära förestående, så passa på att följa med på denna guidade visning, där vi får se böcker av intresse för trädgårdsintresserade.