2016 ”Träd i urbana landskap” och ”Stadsträdslexikon”

Författare: Henrik Sjöman och Johan Slagstedt
Förlag: Studentlitteratur

Fackmannajuryns motivering:
Visst kan högklassig kurslitteratur också fängsla andra än studerande! Dessa tunga volymer, som båda inleds med att ”Vikten av grönska i våra städer kan inte överskattas”, är givande läsning för alla trädintresserade.

Den första volymen ger insikt om hur träden har utvecklat olika egenskaper för att klara de miljöer de kommer ifrån. Vi får också gedigen kunskap om plantering, trädval och gestaltningens betydelse. Den andra volymen redovisar mer än 1000 träd och nästan 100 olika trädsläkten för stadens alla platser, med bilder och beskrivningar. Tillsammans, ett enastående tillskott till trädgårdslitteraturen.

Förlagsrepresentant, Johan Slagstedt och Henrik Sjöman. Foto: Dan Abelin.

 

Övriga nominerade 2016

Konsten att sköta ett äppelträd
Författare: Görel Kristina Näslund
Förlag: Pagina Förlag

Motivering:
En bok där författaren generöst delar med sig av sin stora kunskap om äpplen, på ett mycket välskrivet, tydligt och lättillgängligt sätt, även om boken har en omodern layout och små bilder. Den innehåller nästan allt man behöver veta vid val av äppelsorter och den framtida skötseln. Här finns många praktiska sortlistor, t.ex. äpplen som faller lätt från trädet, äpplen för allergiker eller sorter med olika blomfärg. För den som vill fördjupa sig mer i beskärning, ympning, skadegörare, m.m. finns en bra referensförteckning i slutet av boken.

 

Om konsten att odla det omöjliga
Författare: Peter Englander
Förlag: Bonnier Fakta

Motivering:
Alla önskar vi väl att somrarna vore längre, vintrarna kortare och känslan av Medelhavet lättare att skapa. Den här boken lockar oss att pröva att odla växter som normalt gror på varmare platser än i Sverige. Författaren berättar pedagogiskt och inspirerande om ett stort antal exotiska växter och hur vi ska göra för att få dem att trivas och överleva i den växtzon där vi bor. Boken ger oss också värdefull kunskap om jordmån, klimat, invintring av växter och växthälsa. En härlig bok för den som längtar efter att odla exotiska trädgårdsväxter.

 

Odla året om
Författare: Lena Israelsson
Förlag: Bonnier Fakta

Motivering:
Lena Israelsson är grönsaksgurun som har provat allt själv och som på ett lättbegripligt och lockande sätt kan dela med sig av gedigen kunskap, smarta tips och lösningar för att kunna odla och skörda året om. Boken är sprängfylld med fakta och en rik källa för såväl erfarna odlare som nybörjare. Formen är snygg och tydlig, bildmaterialet instruktivt och vackert. Det är svårt att inte smittas av författarens odlarglädje och driv när det gäller att odla sin egen mat, vår, sommar, höst och vinter.

 

Det var en gång en trädgård: minnen från ett odlarliv
Författare: Karin Berglund
Förlag: Wahlström Widstrand

Motivering:
Så härligt med en skönlitterär trädgårdsbok, där texten är viktigare än de i och för sig utsökta bilderna! En gedigen bok, med knubbigt fint format och med lyxigt och praktiskt inviksblad. Författarens språk är njutbart och hela boken är genomsyrad av positiva trädgårdskänslor. Rolig och bildande läsning för alla som varit med om hur intresset för trädgård alltmer har ökat. Vi får återknyta kontakten med trädgårdspersonligheter och trädgårdar i när och fjärran, lätta att hitta i bokens register.

 

Så frön från exotiska frukter ‐ sätt kärnor, frön och knölar
Författare: Eva Rönnblom
Förlag: Ordalaget Bokförlag

Motivering:
Denna bok berättar på ett lockande och instruktivt sätt hur man kan så frön och kärnor av frukter och andra växter. Det märks att författaren har lång och gedigen erfarenhet av att få fram de mest överraskande krukväxter, och beskrivningarna av hur man gör är lättförståeliga och detaljerade. Oavsett hur ung eller gammal man är blir man nyfiken och vill genast köpa hem karambola, mango eller rambutan – och sätta igång. Boken är illustrerad med författarens foton och hennes mycket fina teckningar.

 

Gödsel: Om trädgårdens näringsliv
Författare: Tina Råman, Justine Lagache, Ewa‐Marie Rundquist
Förlag: Bonnier Fakta

Motivering:
Konsten att odla så att växterna frodas handlar om att ge växterna de rätta förutsättningarna, bl.a. en gynnsam jordmån. Boken Gödsel tar ett helhetsgrepp om vad gödsel är och hur man bäst använder det man för tillfället har möjlighet att få tag på, om det så råkar vara häst‐, ko‐, get‐ eller konstgödsel. Författarnas sköna bilder och instruktiva text levandegör traditionella uppfattningar om växternas makro‐ och mikrobehov, när gödsel behövs och hur man bör gå till väga för att växterna på bästa sätt ska tillgodogöra sig den så att de blir vackra, goda och friska.

 

Potatis
Författare: Anna Froster, Marcus Elmerstad
Förlag: Max Ström

Motivering:
En bok som genom sitt format, passande omslag, underbart fina bilder och den snygga och stundtals underfundiga layouten verkligen lockar till läsning. Allt är genomsyrat av känsla för potatis. Författaren skriver flyhänt och angenämt, och skildrar på ett personligt sätt både potatisens historia och hur vi praktiskt ska odla den. Mötet med hennes äldre granne Hanna tillför en extra dimension av det där varma och innerliga som präglar boken. En liten sparsmakad men lockande receptdel finns också.

 

Känn trädgården
Författare: Camilla Danielsson
Förlag: Cloudclub

Motivering:
Oavsett var du bor kan du hämta inspiration till din egen trädgård i omgivningarna. Det handlar om att utveckla trädgården efter platsens förutsättningar. Inspiration till det kan sökas i naturen eller, som författaren gjort, vid återkommande besök i en botanisk trädgård. Boken har ett intressant grepp: den låter oss följa utvecklingen av författarens olika trädgårdsrum genom förebilder i Göteborgs botaniska trädgård. En bok för både nybörjaren och den inbitne trädgårdsälskaren.

 

Fleråriga Grönsaker: Upptäck, odla, njut
Författare: Annevi Sjöberg och Philipp Weiss
Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård

Motivering:
Ibland dyker det upp något nytt i floden av trädgårdsböcker. För första gången på svenska finns nu en bok om de fleråriga grönsakerna. Författarna har utvidgat begreppet till att omfatta mer än sparris, rabarber och gräslök, de grönsaker man vanligtvis tänker på som fleråriga. Här hittas ett 60‐tal olika. Boken är också en ingång till permakulturodling, ett sätt att odla som efterliknar naturen. Utöver odlingsansvisningarna innehåller boken samlad växtinformation, och författarna ber ödmjukt läsarna om hjälp med ytterligare kunskap och fler bra växter som kan utvidga sortimentet av perenna grönsaker.

fler pristagare

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]

2018 ”Skogträdgården: Odla ätbart överallt”

Författare: Philipp Weiss och Annevi Sjöberg Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård Fackmanajuryns motivering: Boken ger en grundläggande trädgårds-, park- och naturkunskap utifrån naturens komplexa sammanhang. som förebild och kunskapskälla. En bok som väcker nyfikenhet för mer än [...]

2017 ”I trädgården hörs andra ekon”

Författare: Göran Greider Förlag: Ordfront Fackmannajuryns motivering: Göran Greiders bok öppnar sig med en samling foton av blommor, landskap, en handritad karta och frågan – vad är en trädgård? Boken är uppdelad i de fyra [...]

2015 ”Så ett frö”

Författare: Annelie Johansson Förlag: Max Ström För första gången tilldelas Årets Trädgårdsbok till en bok vars målgrupp är barn, unga och alla vuxna som har nyfikenheten i behåll för odlandets magi. Fackmanajuryns motivering: I Rosendals [...]

2014 ”Arkitektens trädgård”

Författare: Kenneth Kauppi Förlag: Arena förlag Författaren Kenneth Kauppi och formgivaren Marja Pennanen samt representant för Bokförlaget Arena. Fackmanajuryns motivering: I boken Arkitektens trädgård blir vi inbjudna till 19 personliga trädgårdar. Varje trädgård illustreras av [...]

2013 ”Jord: Funderingar kring grunden för vår tillvaro”

Författare: Håkan Wallander Förlag: Atlantis Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2013 gick till författaren och forskaren Håkan Wallander för boken Jord – Funderingar kring grunden för vår tillvaro, utgiven på Bokförlaget Atlantis. Johan Laserna, formgivare, Jacob Christensson, [...]

2012 ”Odlarens handbok”

Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts & Allt om trädgård Fackmanajurynsmotivering:  I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande. Med dessa notiser som grund [...]

2011 ”Odla dina egna grönsaker”

Författare: Åke Truedsson Förlag: Natur & Kultur Fackmanajurymotivering:  Kunnigt, pedagogiskt, okomplicerat, överblickbart, inspirerande. Innehållsrik faktasamling med det viktigaste att tänka på när du odlar dina egna grönsaker, presenterat på ett väldigt stimulerande och aptitligt sätt. [...]

2010 ”Grönsaksodling: Enkelt, ekologiskt och gott”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Bonnier Fakta Fackmanajuryns motivering: Varför odla grönsaker? Förena nytta med nöje, så känns det när man läser Lena Israelssons grundbok i grönsaksodling. Helst ska det vara både lustfyllt och metodiskt. Här [...]

2009 ”Trädgårdsvisioner”

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Fackmanajuryns motivering: En personlig betraktelse över trädgårdens glädjeämnen och vedermödor byggd på egen praktisk erfarenhet. Författarens ser på sin trädgård med såväl drömmarens som kritikerns ögon och skapar därigenom en [...]

2008 ”Trädgårdsliv: Människorna och deras trädgårdar”

Författare: Christina Fryle och Inga Wallenquist Förlag: Sällskapet Trädgårdsamatörerna Fackmanajuryns motivering: Med anledning av att Sällskapet trädgårdsamatörerna fyller 70 år presenteras dryga trettiotalet privata trädgårdar och deras ägare runtom i Sverige. Odlingsskicklighet och passion för [...]

2007 ”Jag tänker på Linné. Han som såg allt”

Författare: Karin Berglund Förlag: Bonnier Fackmanajuryns motivering: En personligt skriven bok där författarens fascination av ämnet smittar. Hon är journalist och skriver berättande och trevligt. Boken är samtidigt otroligt innehållsrik och den är väl genomarbetad [...]

2006 ”Tre mästare. Tre trädgårdar”

Författare: Lotte Möller Fotografi: Charlotte Gawell Förlag: Natur och Kultur Målgrupp: Alla intresserade av trädgårdshistoria och av personerna bakom vårt trädgårdshistoriska kulturarv. Motivering: En inspirerande bok om tre mästare, landskapsarkitekterna och professorerna Per Friberg, Gunnar [...]

2005 ”Vår trädgårdsbok”

Författare: Christel Kvant och Inger Palmstierna Förlag Prisma Målgrupp: Alla trädgårdsintresserade som behöver råd, tips och idéer för sin trädgård. Fackmanajuryns motivering: Allmänt intryck: En så gott som heltäckande trädgårdsbok med både inspiration och handfasta [...]

2004 ”Cityodling”

Författare: Lena Israelsson Förlag: Albert Bonnier Målgrupp: en bok för stadsbor som vill få det att prunka på innergårdar, terasser och kolonilotter. Motivering: En välskriven och snygg bok med fina bildexempel på odling i stadsmiljö. [...]

2003: Trädgårdsmagi

Författare: Hannu Sarenström Förlag: Prisma Motivering:  Trädgårdsmagi är en högst personlig skildring. Trots sin något snåriga pedagogik väcker stor denna bok nyfikenhet. På ett pratsamt, familjärt sätt väcker den intresse. Den är skriven på ett lätt skämtsamt [...]