2015 ”Så ett frö”

Författare: Annelie Johansson
Förlag: Max Ström

För första gången tilldelas Årets Trädgårdsbok till en bok vars målgrupp är barn, unga och alla vuxna som har nyfikenheten i behåll för odlandets magi.

Fackmanajuryns motivering:
I Rosendals Trädgård har en enkel och pedagogisk bok i ämnet frösådd, för både barn och vuxna, spirat fram ur arbetet med barn i trädgården. Författaren skriver inspirerande och sakligt och är frikostig med tips och idéer om enkla och spännande experiment som alla kan pröva. Illustrationerna är så pedagogiska att man nästan inte behöver kunna läsa för att förstå hur det går till att så och hur man sköter sin odling, ända fram till skörd av egna blommor, grönsaker och frön.

 

Hedersomnämnande 2015

En blomstrande marknad – Handelsträdgårdar i Sverige 1900-1950
med fyra fallstudier i Stockholms län
Författare: Inger Olausson
Förlag: Carlssons

Fackmanajuryns motivering:
Som hortonom och dotter till en trädgårdsmästare har Inger Olausson ”grävt där hon står”. Hon har utgått från fallstudier; fyra handelsträdgårdar i Stockholms närhet, både familjeföretag och herrgårdsträdgårdar. Boken ger fördjupad kunskap om den kommersiella yrkesodlingen och handelsträdgårdarnas utveckling under åren 1900-1950: Vad som odlades, vilka produktionssätt som användes, kostnader, försäljning mm. Vi får följa hur handelsträdgårdarnas utveckling går parallellt med svenskarnas ökade levnadsstandard och därmed ökade efterfrågan på grönsaker, frukt, bär och blommor. Lika aktuella nu som då är frågeställningar kring t.ex. utvecklingen mot mer import istället för lokal odling, transportsätt, pris och kvalitet. Inte enbart en kunskapsrik bok för professionella inom trädgårdsyrket utan även intressant och trevlig läsning för en bredare läsekrets.


Inger Olausson och Annelie Johansson.

 

Övriga nominerade 2015

Trädgårdsform – Vackrare trädgård med arkitektens verktyg
Författare: Karin Janrik, Viveka Ljungström
Norstedts Förlag

Motivering: Att lyckas med sin egen trädgård utan hjälp är inte självklart. -Hur ska man börja?  -Vad ska man spara?  – Vad ska man tänka på? Svar får vi här på ett pedagogiskt och lättläst sätt. Boken hjälper läsaren att tänka som en trädgårdsarkitekt och ta sig an den stora utmaningen att lyckas med form och design. Författarna lär oss hur man ger sin trädgård struktur utifrån rum, funktion, växter och material, och visar fina exempel på konkreta lösningar. 1900-talets olika stilideal är också väl beskrivna, vilket kan ge vägledning i att forma hemträdgården så att den passar ihop med huset.

 

Trädgården vid prins Eugens Waldemarsudde
Författare: Marina Rydberg
Norstedts Förlag

Motivering: En läcker bok som man gärna bläddrar i. Välskriven och intressant, med ett inledande kapitel som delvis utgår från brevväxlingen mellan prins Eugen, adjutant Rolf Cederström och trädgårdsmästaren Frans Emil Sedigh. Boken beskriver prinsens drömmar och idéer om utformningen och växtvalet. Gedigen research ger oss kunskap om det ”historiska” växtmaterialet från 1900-talet. Vi får också följa med i arbetet med Waldemarsuddes park under årets säsonger. Det är ovanligt och intressant att trädgårdsmästarnas viktiga roll lyfts fram, med nuvarande trädgårdsmästaren Marina Rydbergs egna reflexioner. Bildmaterielet är drömskt och vackert. De historiska bilderna kompletterar fint.

 

Smakfullt – En trädgård full av frukt, bär, nötter och kryddor
Författare: Karin Eliasson
Norstedts Förlag

Motivering: Att fylla sin trädgård med växter att skörda är som att bygga upp en skattkammare, det är budskapet som Karin Eliasson vill förmedla. Och med hennes bok finns möjligheten att läsaren kommer att lyckas med detta. Boken har ett adekvat innehåll, riktig kunskap, rimliga planskisser och inspirerande bilder. Och recept. Intresset för att odla ätbart har ökat starkt de senaste åren och detta är boken som kan ge ännu större lust att odla frukt, bär och annat ätbart som återkommer år efter år, med växter anpassade för det nordiska klimatet.

 

Blommande rum – Inspiration och idéer för ett levande hem
Författare: Gunnar Kaj
Norstedts Förlag

Motivering: Plocka med dig en blomma hem. Så inleder blomsterkonstnären Gunnar Kaj sin bok. Det var när han blev med egen trädgård som hans stora intresse tog fart. Han började kombinera vilda och odlade blommor i festdekorationer och buketter. I hela 14 år hade han förtroendet att ansvara för blomsterarrangemangen vid Nobelbanketten. Ett grönare hem blir ett skönare hem med författarens idéer, hämtade från naturen och årstidens växlingar. Tänk så enkelt och rätt det känns, när man inspireras av bokens tips, arrangemang, färger, former, udda placeringar och lekfullhet. En värdefull handbok i att göra det festligt och vackert med växter i spännande kombinationer.

 

Den hemliga trädgården. Om trädgårdar i litteratur och verklighet
Författare: Ronny Ambjörnsson
Albert Bonniers Förlag

Motivering: Genom litteraturens och sina egna upplevda och fysiskt skapade trädgårdar tar Ronny Ambjörnssons oupphörligt intressanta tankar och slutsatser oss med på en vandring i den av människan kultiverade naturen. Vi anar bakgrunden till vår längtan efter att odla, forma och skapa trädgårdar till nytta och nöje, oavsett var på Jorden vi är. Vill man odla och utvecklas både som människa och trädgårdsodlare är detta början. Kan det vara som han skriver, ”Trädgårdsarbete är kreativt, det är däri det gudomliga ligger”.

 

Prins Eugens värld av blommor
Red. Salka Hallström Bornold
Arvinius+ Orfeues Publishing

Motivering: Prins Eugens Waldemarsudde är inte bara känt för sin konst, utan också för sin vackra miljö, där blomsterarrangemangen alltid varit en central del. Här beskriver museets florist Kristina Öhman på ett inspirerande sätt hur hon förvaltar och vidareutvecklar prinsens blomstertradition med den hundraåriga Waldemarsuddekrukan och material från de egna odlingarna och parken. Vi får följa arbetet genom årstidernas växlingar. Pedagogiskt och tydligt diskuteras färgskala, redskap och tekniker, och här bidrar det rika bildmaterialet. Boken väcker lust och ger läsaren mod att våga sig på att skapa nytt med blommor, blad och kvistar i prinsens tradition.

 

Norrvikens trädgårdar
Författare: Ingemar Simonsson
Themis Förlag

Motivering: Rudolf Abelin var föregångsman i fruktodling och uppskattad föreläsare och författare. Mest känd i dag för sin skapelse Norrvikens trädgårdar som han började anlägga år 1906 och i decennier fortsatte att utveckla till ett nationellt kulturarv, nu sedan länge delvis förfallet och hotat av exploatering. I boken Norrvikens trädgårdar får Abelins egna texter välförtjänt nytt liv i hans fängslande beskrivning av livsverket. Här finns också en utmärkt kronologi över viktiga händelser i anläggningens historia fram till i dag. Men till största delen är detta en fascinerande fotobok som ger läsaren en vision av att faktiskt ha varit på platsen.

 

Smultron
Författare: Lotte Möller
Bokförlaget Arena

Motivering: I denna böckernas bok om smultron tar Lotte Möller oss med på en fantastisk odyssé. Vi möter smultronet i underbara målningar från medeltid fram till dagens designsmultron. Som fromhet och godhet i poetiska verk, som falskhet och hyckleri i Shakespeares dramatik och på nytt som oskuld, t ex i Idas sommarsång. Som hälsokur för Linné och som skönhetsmedel för andra. Hur europeiska smultron möter amerikanska släktingar, som entusiastiska växtförädlare tar sig an så att vilda smultron görs till tama. Allt detta och mycket därtill i en vacker bok, som författaren gör mycket läsvärd och underhållande med sitt flyhänta och sköna språk, stundom med en skön humoristisk underton.

 

Det inhägnade paradiset. Om islam och trädgårdskonsten
Inger Berglund
Arkitektur Förlag

Motivering: Ett efterlängtat pionjärverk på svenska, om en trädgårdsform med flertusenåriga anor. Den uppkommer i Egypten, varefter den utvecklas genom korsbefruktning och influenser från perser, greker och romare. Också i senare europeisk trädgårdstradition finns det islamiska inhägnade paradiset med som en av de tydligaste förebilderna. Inger Berglund har under långa resor grundligt forskat i ämnet. Hon presenterar och analyserar trädgårdar som finns kvar i dag i mogulernas Indien, i Iran och i moriska Spanien. Boken är rikt illustrerad med utsökta foton, ritningar och konstverk från olika kulturer och epoker, vilket också gör de historiska sammanhangen tydligare.

 

Alla fingrar gröna
Författare: Johannes Wätterbäck, Theres Lundén
Lux Förlag

Motivering: I Alla fingrar gröna möter vi odlare som ger sig på allt i odlingsväg. Hela 31 odlingsprojekt finns utförligt beskrivna och odlarglädjen gör att man själv får lust att pröva. En lättläst och mycket personlig skildring, med många fina bilder, för alla matintresserade nybörjare i trädgårdsodling.  Konsekvent uppställning av fakta för varje växtslag och ämnesområde.

 

Då som nu. Kvarndala trädgård i tiden
Författare: Anna Andréasson och Trädgårdscirkeln
Utgivare: Kvarndala Kulturhistoriska Förening

Motivering: Att återskapa en äldre trädgård är det få som vågar sig på, men fler borde göra det som Kvarndala Kulturhistoriska förening påbörjat. Detta är en handfast bok om ett fascinerande projekt som länkar samman människor över tid. I all sin enkelhet, med hjälp av minnen, lite grundforskning och ett gediget trädgårdsarbete lär den oss att ta vara på och bevara ett förgängligt grönt kulturarv – och hur vi kan göra det tillsammans.

fler pristagare

2022 ”Handbok för en gammal trädgård”

Handbok för en gammal trädgård Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts Juryns motivering: Trädgårdsantikvarien André Strömqvists handbok leder oss på en lustfylld trädgårdspromenad genom historien. Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, [...]

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker [...]