2013 ”Jord: Funderingar kring grunden för vår tillvaro”

Författare: Håkan Wallander
Förlag: Atlantis

Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2013 gick till författaren och forskaren Håkan Wallander för boken Jord – Funderingar kring grunden för vår tillvaro, utgiven på Bokförlaget Atlantis.


Johan Laserna, formgivare, Jacob Christensson, förläggare
och Håkan Wallander, författare.

Fackmanajuryns motivering:
Med en personlig presentation av globala och lokala aspekter på jord och odling öppnar boken dörren till en dimension av odling som hitintills inte har uppmärksammats i den utsträckning som den borde.
Författaren tar ett ambitiöst helhetsgrepp och lyckas förmedla välunderbyggd jordbunden kunskap som väcker intresse, nyfikenhet, eftertanke och odlarglädje. Jord är en förutsättning för all traditionell odling och boken har något viktigt att säga både professionella och amatörer som vill utveckla sitt odlande.
”Jord” fyller en lucka i trädgårdslitteraturen och är en bok som alla odlare borde läsa.

 

Hedersomnämnande 2013

Om sättet att anlägga en köksträdgård för husbehov
Författare: Gabriel Bonsdorff,  Irma Lounatvuori
Svenska Litteratursällskapet i Finland

Fackmanajuryns motivering:
Stockholms Gartnersällskap har beslutat att i samband med utmärkelsen Årets trädgårdsbok 2013 ge ett hedersomnämnande till boken Om sättet att anlägga en köksträdgård för husbehov. Gartnersällskapet vill på detta sätt dels uppmärksamma projektet att återigen göra Bonsdorffs skrift tillgänglig, dels understryka värdet i att ge ut och kommentera äldre trädgårdslitteratur.

Denna till formatet lilla handbok om köksväxtodling gavs ursprungligen ut 1804 i Åbo. Författaren Gabriel Bonsdorff, som var professor i Åbo, ville väcka intresse för trädgårdsodling bland stadsbor och allmogen. I denna nyutgåva introduceras han för läsaren på ett utmärkt sätt av Irma Lounatvouri.
De vackra färgbilderna levandegör Bonsdorffs odlingsråd och presentationerna av olika köksväxter känns märkvärdigt tidlösa.

 

Övriga nomineringar 2013

Från aprikos till äpple
Författare: Christina Högard-Ihr
Förlag: Norstedts

En välskriven, inspirerande och lockande bok för alla som vill kombinera det estetiska och det kulinariska i trädgården. Lättöverskådlig och lagom djupdykande för såväl nybörjaren som den erfarna trädgårdsägaren. Nästan som en uppslagsbok, där cirka 30 frukter och bär presenteras med trevlig historik, odlingsråd och användningstips. Recept finns, men de är liksom bara en guldkant vid presentationen av respektive växt. Boken är lättläst och väl disponerad. Författaren är även duktig fotograf och hennes tilltalande bilder kommer väl till sin rätt i den trevliga layouten och det perfekta formatet för köksbänken.

 

Gourmetträdgården
Författare: Lena Israelsson
Förlag: Bonnier Fakta

Odlar, lagar och äter allt med lust och glädje, det gör Lena Israelsson och även denna gång fotograferar/dokumenterar hon sitt arbete oss till gagn. Odlingsanvisningarna ges ofta med anknytning till grönsakernas hemland, bakgrundsfakta som förhöjer den slutliga smakupplevelsen. De handfasta råden är som vanligt utprövade och självupplevda.
Recepttipsen kommer naturligt som ett resultat av odlarmödan, de känns inte påhängda. Odla klimatsmart och odla själv för den goda smakens skull, det säger vi ja tack till!

Lundens skugga
Författare: Hannu Sarenström
Förlag: Norstedts

Hannu Sarenström tar sig an lundens växtlighet, från trädens kronor ner till den minsta perenn, som alla tillsammans skapar lundens magi. Med växtbeskrivningar och förnämligt bildmaterial tar han med oss in i lundens livscykel, från vårens intensiva blomstring till sensommarens lugnare färgskala.
Med sin kärlek till växterna komponerar han planteringar, så att naturen blir förfinad och alla växters höjdpunkter lyfts fram. En inspirerande och lärorik bok för alla som önskar sig en lund.

 

Låt det blomma!  Om Nobelblommor och annat vildvuxet
Författare: Gunnar Kaj
Förlag: Norstedts

En mycket poetisk och passionerad bok om blommor, vilda växter och floristkonsten, med inriktning på att skapa stämning med växter i större och mindre sammanhang. Till ytan är boken glamorös, men innehållet avslöjar också svett, blod och tårar i det omsorgsfulla arbetet att in i minsta detalj planlägga blomsterarrangemangen i Nobelfestens praktfulla rum.
Författaren bjuder generöst på yrkeshemligheter i form av tips och idéer, som läsaren kan ha stor glädje av. Språket är personligt men ledigt och lättläst. Fotografierna är konstnärliga, layouten klassisk och trycket utsökt.

Runåbergs fröer
Författare: Johnny Andreasson
Förlag: Natur & Kultur

Runåbergs fröer är förknippade med en stark ekologisk profil och det gäller även för boken med samma namn. Här får man dessutom handfasta råd om sådd, skörd och fröodling som känns ovanligt komplett, strukturerat och kompetent samanställt. En blivande klassiker inom sitt område.

 

Självhushållning på Djupadal
Författare: Gustav och Marie Mandelmann
Förlag: Bonnier Fakta

En upplysande och inspirerade bok som, ger inblick i en årscykel av självhushåll och är skriven i en charmigt personlig stil. Bokens underbara illustrationer och skickliga formgivning ackompanjerar detta egenartade familjeäventyr.
Självhushållning på Djupadal levandegör visionen om en familjs medvetna livsval, beskriver arbetet och mödan, ger råd och recept, men lyckas likafullt förmedla känslan av stolthet över att våga pröva. Läsaren upplever att självhushåll inte behöver vara enbart en dröm – vi kan alla börja med det lilla.

 

Stockholms gröna rum
Författare: Hasse Wester
Förlag: Norstedts

En mycket vacker, inspirerande och innehållsrik bok för såväl nya besökare som inbitna stockholmare. En härlig bredd på de gröna rummen – alltifrån stora offentliga parker till små intima rum. Författarens entusiasm för de olika platserna, ackompanjerad av hans fina fotografier i vacker layout och fint tryck, gör boken mycket lockande.
Till varje grönt rum finns en intressant, välskriven och personlig text med både historisk tillbakablick och beskrivning av nuläget. Trevligt och informationsrikt är det, med växtförteckningar till flera av objekten och en utförlig källförteckning.

Trädgårdens bär
Författare: Leif Blomqvist,
Förlag: AB Leif JM Blomqvist OY

En välskriven, inspirerande och innehållsrik bok, läsvärd för både hemmaodlare och de som producerar för försäljning. En härlig bredd på vilka bär vi kan odla i Norden. Författarens entusiasm för odlingen och historiken kring varje sort är både spännande och medryckande. Hans utmärkta fotografier, i vacker layout och fint tryck, gör boken lockande.
Varje bärsort beskrivs med en personlig text om plantering, sortval, skötsel, växtsjukdomar, skadegörare, beskärning och gödsling. De olika bärsorterna är även beskrivna utifrån växtplats, härdighet och bärens arom. Boken avslutas med många läckra recept på maträtter, sylt och saft med odlade bär.

 

Varför blommar det inte? – 300 frågor och svar om trädgård
Författare: Agneta Ullenius
Förlag: Norstedts

En välskriven, trevligt illustrerad och lättillgänglig bok med enkla och praktiska lösningar på alla de vanligaste problemen som vi trädgårdsodlare stöter på i vår strävan att välja rätt växter och få dem att trivas och blomma vackert. Boken bygger på verkliga frågor från vanliga trädgårdsodlare och svaren är avstämda med några av landets mest kunniga experter på de olika ämnesområdena. Det gör boken mer tillförlitlig än mycket av det som ligger ute på Internet.
Med hjälp av kapitelrubrikerna och växtregistret längst bak i boken hittar man lätt de frågor och svar man söker. I slutet av boken finns tips på bra webplatser för den som vill veta ännu mer.

 

fler pristagare

2022 ”Handbok för en gammal trädgård”

Handbok för en gammal trädgård Författare: André Strömqvist Förlag: Norstedts Juryns motivering: Trädgårdsantikvarien André Strömqvists handbok leder oss på en lustfylld trädgårdspromenad genom historien. Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, [...]

2021 ”Konsten att beskära träd och buskar”

Författare Eva Robild och Georg Grundsten Fotograf: Eva Lie Förlag: Bonnier Fakta Fackmanjuryns motivering: Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning [...]

2020 ”Ormbunkar”

Författare: Anton Sundin Red. & foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson Form: Jojo Form Förlag: Bokförlaget Langenskiöld Fackmannajuryns motivering: Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en [...]